Завантаження ...
banner
banner

Як зберегти зір під час відключень світла: поради чернігівського лікаря

Як зберегти зір під час відключень світла: поради чернігівського лікаря фото

Під час відключення світла потрібно не забувати про здоров'я очей. Адже робота при поганому освітленні погано впливає на здоров'я і зір набагато легше втратити, ніж відновити. Як робота при свічках чи ліхтариках шкодять зору, та що робити при відключенні світла, щоб не пошкодити здоровʼя наших очей, дізнавайтеся у матеріалі.

Офтальмологи стверджують, що шкода для зору від відключення світла існує. Дуже великий відсоток нашого населення має короткозорість, і коли така людина знаходиться у темному приміщенні, у неї розширяється зіниця ока, і з’являється високий ризик виникнення закритокутової глаукоми.

Лікар офтальмолог Марія Обухова говорить:

 

Дуже багато аспектів у питанні зору та відключенні світла. Потрібно знати, що навіть здорова людина може отримати якусь проблему. Дуже шкодить очам різкий перепад світла: спочатку в кімнаті темно, а потім різко з’являється яскраве світло, і навпаки. Ці перепади та адаптація виснажують клітини сітківки та фоторецептори, адже в нас у оці відбувається хімічне перетворення, коли різко змінюється світло на темряву, чи навпаки, починає працювати велика кількість клітин,що дуже втомлює око».

Пані Марія радить для збереження зору не вмикати одразу головне освітлення. Краще увімкнути якусь лампу, чи гірлянду, щоб вони попрацювали 30 секунд, і око встигло адаптуватися до світла, та не навантажувалося.

Ми неодноразово чули про те, що наші телефони впливають на зір. Марія Обухова розповіла як правильно користуватися ґаджетами без шкоди для очей.

 

«Проблема в тому, що зіниця не розуміє як їй працювати, адже на яскраве світло екрану вона має звужуватися, а на темну кімнату навколо – розширятися. Сидіння в телефоні, читання або робота за компʼютером в темряві, або при слабкому освітленні призводить до перенапруження очей і виснаження нервової системи. Не можете без гаджета? Добре. Але зробіть локальне освітлення так, щоб воно потрапляло на екран чи книгу, і навколо нього. Це позбавить мʼязи, що відповідають за звуження/розширення зіниці, від лишньої роботи. Є можливість поспілкуватися з рідними або близькими? Зробіть краще це, ніж увесь вечір дивитися в екран. Користуйтесь правилом 20-20-20. Кожні 20 хвилин роботи з гаджетом робіть перерву і дивіться на щось, що за 6 метрів від вас, протягом 20 секунд. Цікавий момент в тому, що зараз в усіх сучасні телефони, на яких можна увімкнути автоматичне налаштування яскравості, але не всі користуються цією функцією. Я раджу використовувати автоматичне налаштування, телефон сам буде підлаштовуватися під зовнішнє світло. У пізній час корисно вмикати «нічний режим» на смартфоні» - радить пані Марія.

Читати при поганому освітленні теж не найкраща ідея. Для любителів книг існує багато спеціальних ламп для читання, із різним варіантом освітлення.

Щодо гірлянд, та неонового освітлення, офтальмолог говорить, що колір має бути наближений до денного. Якщо бажаєте увімкнути кольорове світло, то знайте, що в кожного кольору є своя довжина хвилі, і від короткохвильових кольорів очі швидко втомлюються. Краще обирати тепле жовте світло, або близьке до білого. Зіпсувати зір також може блимання гірлянд, тому що зіниця змушена працювати активніше, у режимі «блимання» всередині ока, що теж шкодить зору.

Для дітей також важливо правильно організувати робоче місце. Потрібно щоб кімната була освітлена, і дитина не сиділа в темряві. Якщо вона робить домашнє завдання із ґаджета, то треба врегулювати яскравість екрану, і не варто забувати про освітлення поза робочим місцем.

Пані Марія розповіла про профілактичні медикаменти, які допомагають роботі наших очей.

 

«Коли ми працюємо з яскраво освітленими ґаджетами, ми менше кліпаємо, відповідно наша очна поверхня гірше зволожується, та порушується її осмолярність. Також сушать повітря та слизову плівку свічки, кондиціонери чи домашні пічки. У таких ситуаціях варто використовувати краплі для очей із гіалуронатом натрію. Концентрацію має назначити лікар, бо при самолікуванні можна пошкодити зір» - говорить пані Марія.

Крім крапель існують вітаміни для зору. За всіма міжнародними рекомендаціями, для сітківки потрібно пропивати курс препаратів, що містять лютеїн та зеаксантин. Пам’ятайте, не варто вживати вітаміни для зору без дозволу лікаря! Якщо постійно їсти багато різних, кольорових як світлофор, овочів, то вітаміни можуть і не знадобитися.

 
 
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: