Завантаження ...
banner
banner

На акаунти у Telegram на Чернігівщині полюють рашисти: що відомо?

На акаунти у Telegram на Чернігівщині полюють рашисти: що відомо?  фото

Нещодавно в спільнотах, ка­налах і чатах, які діють на території Чернігівської області, почалася ак­тивна розсилка на Телеграм-канал «ДТЕК Svitlo». Всього за кілька днів на нього підписалися тисячі людей!

І це при тому, що АТ «Чернігівобленерго» до групи ДТЕК взагалі не входить, а Телеграм-канал «ДТЕК Svitlo» - не що інше, як шахрайська схема! Створили його 11 січня цього року, а 13 січня він випустив першу публікацію:

«Привіт! Ласкаво просимо в чат-бот ДТЕК Української Електромережі. Я з радістю допоможу Вам: дізнатися про відключення світла; передати показання лічильників; повідомити про відсутність електро­енергії.

Дізнайся тут:
@ukr1dtekbot
@ukf Idtekbot


Схожий канал «Dtek Svitlo» був створе­ний того ж дня. 13 січня на цьому ресурсі бу­ло розміщено таку ж саму інформацію.


Що ж роблять ці боти? Після запуску бот- акаунт пропонує надіслати номер телефо­ну. На який зареєстрований телеграм-акаунт людини, начебто для підтвердження, що це людина, а не бот. Після цього силами ІПСО (інформаційно-психологічних спеціальних операцій) росії здійснюється спроба увійти в обліковий запис людини, надіславши запит у Telegram на отримання доступу до акаунту. Виконуючи послідовні дії, які диктує бот. людина фактично дає доступ до отриман­ня даних про активні сеанси Telegram, істо­рії листування, контактів та місцеперебуван­ня осіб. Усе це в подальшому може використовуватися рашистськими спецслужбами на інформаційному фронті, який, треба визна­ти, доволі потужний.
Отож, щоб випадково не допомогти во­рогу і не наразити своїх близьких на небез­пеку, не переходьте за посиланнями ботів та каналів невідомого походження! Вся акту­альна інформація щодо відключень електро­постачання в Чернігівській області містить­ся лише на офіційних ресурсах АТ «Чернігівобленерго».

Станом на 20 січня обидва боти — не працюють, скоріш за все, їх заблоковано через скарги.

Джерело: газета “Гарт” від 19.01.2023, Катерина ОГІЄНКО

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: