Завантаження ...
banner
banner

Апеляція Атрошенка у Львові: чому відбувається суд і хто приїхав підтримати міського голову Чернігова

Апеляція Атрошенка у Львові: чому відбувається суд і хто приїхав підтримати міського голову Чернігова фото

Сьогодні, 27 січня, в Апеляційному суді Львівської області розглядається апеляція на рішення Яворівського районного суду, який 7 грудня 2022 року на рік заборонив міському голові Чернігова Владиславу Атрошенку обіймати займану посаду.

Справа набула розголосу, Атрошенка підтримали міські голови та Асоціація міст України. На користь очільника Чернігова висловилися керівники Києва Віталій Кличко та Львова Андрій Садовий – обидва присутні в залі. Також до Львова вирушила третина депутатів Чернігівської міськради та практично все керівництво міста.

Детальніше про те, що відомо про цю справу й хто підтримав Атрошенка в цьому процесі – розповідаємо в матеріалі.

 
 

Суд над Атрошенком у Яворові

15 вересня 2022 року НАЗК вручила міському голові Владиславу Атрошенку адмінпротокол. З нього вбачається, що 2 липня 2022 року під час робочої поїздки до швейцарського Лугано (чернігівському міському голові тоді не дозволили перетнути кордон – ред.), Владислав Атрошенко дав вказівку своєму водієві перевезти машину Tesla Model X, яка належить його дружині, за кордон. Такі дії міського голови, йдеться в ухвалі, становили приватний інтерес, про який Владислав Атрошенко мав би повідомити НАЗК.

"Судовий позов по тому, що мій водій виїхав на автомобілі сім’ї (фактично – на автомобілі дружини) за кордон (Tesla, – ред.). Я вважаю, що подібні речі можна досліджувати. Але, я думаю, що після гуманітарних автомобілів, вкрадених в армії, після розслідування зловживань з гуманітаркою".

Атрошенко додав, що не давав водієві наказ перетинати кордон на Tesla Model X, навпаки, це було прохання водія.

Ще одну справу, але вже кримінальну стосовно автівки, але вже службової Toyota Camry, на якій 5 березня у розпал бойових дій дружина Атрошенка виїхала з України через пункт пропуску Шегині, нині розслідує ДБР, повідомив під час судового засідання у Львівському апеляційному суді Атрошенко.

Справу ж по Tesla розглядав Яворівський районний суд. Засідання відкладали кілька разів. 7 грудня винесли рішення про те, що чиновник діяв в умовах реального конфлікту інтересів та визнали Атрошенка винним в адміністративному правопорушенні, передбаченому ч. 1 та 2 статті 172—7 КУпАП. Рішенням суду на міського голову наклали штраф у розмірі 6 800 гривень та на рік позбавили права обіймати посади, що пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

Тоді у коментарі Суспільному адвокат Олексій Кінебас сказав що має "не те, що велике, а дуже велике" питання до публікації НАЗК. За його словами, Атрошенку інкримінували частини 1 та 2 Статті 172-7 Кодексу України "Про адміністративні правопорушення". Ці статті не передбачають відсторонення від посади. Але відсторонення від посади передбачає частина 3 цієї ж статті. Вона якраз у протоколі не зазначена.

Атрошенко у відповідь на судове рішення записав відеозвернення до Президента, де заявив, що не згоден з рішенням суду, вважає це політичним рішенням та подаватиме апеляцію.

Голова Комітету виборців України Олексій Кошель вважає, що в Атрошенка досить великі шанси виграти апеляцію. І додає: міського голову обирала громада, і саме люди мають розв'язувати питання його перебування на посаді, а не районний суд.

"Я думаю, що зараз на це немає підстав, тому що ми бачимо досить абсурдне рішення суду. Я не бачу жодних юридичних повноважень, щоб міського голову можна було б позбавляти повноважень".

Міський голова Києва Віталій Кличко висловив свою підтримку Атрошенку й засудив рішення Яворівського суду під час спільного інтерв’ю комунальному телеканалу «Новий Чернігів». Також відповідна публікація з’явилася на сайті політсили "Удар".

"Інакше це може стати небезпечним прецедентом, коли районні суди з іншого кінця країни фактично скасовують волю виборців 300-тисячного міста. Це неприпустимо. Мер Чернігова з першого дня широкомасштабного вторгнення Росії був з містом, з мешканцями, поряд із ЗСУ захищав місто. Місто вистояло, а мер Чернігова був нагороджений Президентом орденом "За мужність". Тому рішення суду про тимчасове відсторонення виглядає вкрай сумнівним",  наголосив Кличко.

Тоді ж Кличко повідомив, що поїде до Львова, на засідання апеляційного суду.

У коментарі Цензор.НЕТ очільник міста Львів Андрій Садовий також висловив свою підтримку Атрошенку.

"Це безпрецедентний судовий процес. Ми ж розуміємо, що Атрошенко діяв в часи воєнного стану, він рятував свою сім'ю. І я думаю, що рішення має бути об'єктивне, з повагою до чинного законодавства", – сказав він і додав, що "багато мерів прийдуть на засідання".

Під час сесії Чернігівської міської ради 25 січня секретар міськради Олександр Ломако повідомив, що він і близько третини депутатів поїдуть до Львова.

"Ми не можемо дозволити чиновникам використовувати Чернігів та чернігівців в особистих політичних іграх. Саме тому, представники громади, в тому числі мінімум третина депкорпусу, їдуть у Львів та будуть брати участь у засіданні. Наша мета — не лише підтримати свого міського голову та відстояти вибір чернігівців, а захистити місцеве самоврядування та демократію".

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: