Завантаження ...
banner
banner

На що, кому і як донатять ніжинці?

На що, кому і як донатять ніжинці? фото

Донат є буденною справою чи не кожного українця, незалежно від регіону проживання. Чому і як ця звичка з’явилася в українців та ніжинців, зокрема? А найголовніше – яким чином, кому й на які потреби донатять мешканці Ніжина?

Ніжинські проєкти зі збору коштів, коментарі донаторів та волонтерів у новій розвідці від MYNIZHYN.com.

Донат – слово, яке ми всюди чуємо ледь не щодня. Донат для українців 2023 року є не просто благодійним внеском на користь певної справи, це щоденний саможертовний внесок у фундамент майбутньої Перемоги. Війна України проти російської всеохоплюючої загрози породила та нагромадила перед всім свідомим українством низку викликів, лих та болючих проблем, повз які неможливо пройти осторонь чи бути байдужим. Лихо та проблеми долаються лише спільно, гуртом, адже війна не є чиєюсь одноосібною проблемою, війна є викликом кожному, хто вважає себе українцем й прагне жити в європейському, демократичному, прогресивному світі, а не рабському російському просторі. Борючись проти російської агресії, українці перетворили поняття «донат» на самобутній, власне український, феномен.

Поклик серця донатити виник в українців не в 2022 році. А десять років тому, коли українці сказали рішуче «Ні» радянському минулому, проросійській владі і вийшли на Майдан. Вийшли, щоб жити гідним життям, жити вільно і на власній землі, в межах Української держави – рівноправного учасника Європейського Союзу. Розгорілася Революція Гідності, боячись наслідків якої для своїх народностей-рабів, Москва розпочала війну проти України. 2013 – 2014 рр. стали початком традиції українців донатити на потреби учасників Революції Гідності. Бажання допомогти одне одному, підтримати тих, хто поранений, голодний чи хворий, плавно переросло вже у збори коштів на речі для Української Армії, що з 2014 р. розпочала свою боротьбу проти російської навали. Українці донатять давно, ще відтоді, коли ми не знали, що допомога грішми потребуючим та вклад у спільну Перемогу, називається словом «донат».

Рік повномасштабної війни з Росією показав, що не існує викликів, які не під силу «задонатити» українцям. Немає непідйомних сум, за нулями яких криються наші щоденні потреби: дрони, бронежилети, автомобілі, тепловізори, генератори, продукти харчування, одяг, ліки, що рятують життя пораненим Героям України. Кожна гривня допомагає долати проблеми й виклики війни, кожен закритий донатами рахунок є маленькою перемогою, з якої гартується майбутня остаточна звитяга.

Проєкт «За донати»

Місто Ніжин теж не стоїть осторонь донату як українського феномену й щодня робить свій внесок у боротьбу. У 2022 р., з ініціативи волонтерки Благодійного фонду «Українська незламна душа» Лариси Киричок, в Ніжині було створено проект під назвою «За донати», що гуртує навколо себе ніжинську громаду. Мета проекту – збір коштів на потреби Збройних Сил України. Родзинкою проекту є те, що він реалізовується у форматі аукціону, де на кону зустріч за кавою з відомими і колоритними ніжинцями, майстер класи, екскурсії найцікавішими туристичними локаціями міста. Така форма проекту дає можливість благодійнику отримати цікавий пізнавальний, а подекуди – ще й  унікальний подарунок, своєрідну подяку українства за допомогу. Станом на лютий 2023 р. проект «За донати» в Ніжині розіграв вже 42 лоти, серед яких кава з Олександром Руденком – ніжинським кондитером-учасником нового сезону проекту «Майстершеф», перша в історії незалежної України екскурсія приміщенням Ніжинської жіночої гімназії імені Пелагеї Кушакевич (предкині сучасної Ніжинської ЗОШ І-ІІІ ст. № 7) з Романом Желєзко, екскурсія музеєм Миколи Гоголя Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя з Анною Парубець,  збірка поезії Людмили Горової «Сію тобі в очі» з відомим всім віршем «Буде тобі враже, так, як відьма скаже!» та багато інших. Проект «За донати» триває й буде продовжуватися поки буде потреба в допомозі Збройним Силам України. Рекордною переможною ставкою аукціону є сума в 10 тисяч гривень. Саме стільки заплатив переможець за каву з Інною Кулинко – директоркою БФ «Українська душа», відомою ніжинською волонтеркою. Офіційну сторінку проекту «За донати» легко віднайти в мережі Facebook та зробити ставку на розіграші лоту й долучитися до вкрай важливого збору коштів для ЗСУ.

На які потреби донатять ніжинці та що для них є мотивацією донатити?

З цими запитаннями до ніжинців-донаторів та волонтерів звернулися журналісти  MYNIZHYN.com й ось, що почули у відповідь.

Олена – донатор, мешканка Ніжина

З перших днів донатила на армію. Брала участь у різних благодійних ярмарках  в місті Ніжині, метою яких був збір коштів на потреби Збройних Сил України. Також долучаюся до збору на продукти харчування, шкарпетки, матеріали для плетіння маскувальних сіток, цигарки для військових. Мотивація донатів – підтримати й подякувати тим людям, які взяли до рук зброю та стали на наш захист, взяли до рук зброю замість нас. Ми маємо допомогти ЗСУ бодай краплиною.

Андрій Мокрецов – волонтер, студент КЗ Ніжинського фахового коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької, депутат Молодіжної ради Ніжинської ТГ.

Сьогодні кожен із нас найбільше допомагає ЗСУ, бо наша безпека і наше майбутнє у їхніх руках. Я перераховую кошти різним громадським організаціям і благодійним фондам, що підтримують наших захисників. Мотивацій допомагати безліч, але найголовніша – це ПЕРЕМОГА. Лише після перемоги ми зможемо спати спокійно. Навіть найменша пожертва полегшує життя тим, хто оберігає наш мир і спокій. Донатами ми даємо нашим воїнам надію продовжувати боротьбу, підтверджуємо те, що в тилу про їх не забули й чекають на їх повернення. Кожна гривня об’єднує людей у спільній боротьбі проти росіян – тих, хто несе смерть і руїну. Кожен з нас долучається до боротьби добра зі злом, майбутнього з минулим! Єдиним мінусом донатів є шахрайство. Є деякі особи, які нахабно крадуть гроші людей, які прагнуть допомогти Українській Армії. Але тішить те, що таких брехунів небагато.

Ніжинці ледь не щовихідних бачать Андрія та інших наймолодших волонтерів міста на благодійних ярмарках, що проходять в самісінькому серці  Ніжина – вулиці Гоголівській. Ніжинська молодь разом з ГО «Час для нас» неспинно збирають кошти на різні потреби Української Армії, збирають за будь якої погоди та обставин, викликаних війною.

Олег – донатор, мешканець Ніжина

«Ніжинці донатять бо хочуть захистити свою Батьківщину, хочуть Перемоги. Донатять на зброю, дрони, потреби воїнів, які допомагають зберегти їм життя. Я особисто відправляю донати бо мій син теж захищає Батьківщину. Звісно є ризик, що кошти можуть потрапити не за адресою через шахраїв. Для впевненості надходжень коштів за адресою в ідеалі потрібні відгуки наших захисників, але ми всі розуміємо, що відправити таке підтвердження з лінії зіткнення не завжди можливо».

Галина Б'янка – ніжинська волонтерка, голова ГО «Час для нас».

Збирати донати складно. Перш за все, складно морально, адже ти збираєш кошти не для себе і просиш їх в незнайомих людей. Ти збираєш кошти на добру, світлу справу. Збір донатів – це соціальна відповідальність. Донати швидко закривають потреби війни. Держава теж здатна їх закрити, але на це потрібен час. Інколи тривалий. Цього часу майже завжди немає. Потреби необхідно закривати ледь не миттєво. Й донати здатні це робити. Сподіваюсь, що в майбутньому держава візьме на себе цю соціальну відповідальність та реформує систему швидкого реагування на виклики, які створює війна. Приємно, що Ніжинська міська рада розуміє цю проблему та декілька днів тому прийняла рішення «Про затвердження програми сприяння розвитку волонтерства Ніжинської територіальної громади на 2023–2027 роки».

Жахливо, коли стоячи з дітьми на вул. Гоголівській й прохаючи людей допомогти Збройним Силам України бодай гривнею, а хлопці жертвують за нас життям, ніжинці проходять повз. Проходять повз ті, хто може допомогти, але стоїть осторонь. Щемно й до болі зворушливо, коли зупиняються літні бабусі та жертвують гроші зі своєї й так невеликої пенсії. Жертвують не для себе, а для нас молодих, розуміючи, що цей донат є вкладом у майбутнє, яке літні люди можуть вже й не побачити. Активними донаторами є військові, які жертвують значні суми у спільну справу Перемоги, донатять самі собі.

Збирати донати й потім закривати ними необхідні потреби важко. Цього неможна робити щодня, адже є ризик «вигоріти». Вигоріти через складність пояснювати людям необхідність донатів, що це важлива справа, справа не мене, чи товариша поряд, а всіх нас. Складно завойовувати довіру людей, які віддають тобі свої кошти. А ще складніше виправдати цю довіру, відповідальність перед людьми-донаторами.

Ніжинці донатять тим, кому довіряють. Я розумію, що ніжинці довіряють мені як волонтерці. Саме тому я щовихідних стою з дітьми на Гоголівській, щоб допомогти у зборі коштів. Якщо гроші попрохає дитина, люди не завжди дадуть донат, а якщо поряд буду я, це спонукає їх довіряти. Тож, кому донатять ніжинці? Ніжинці донатять іменам та відомим прізвищам волонтерів. Це дійсно має значення.

                                                       ***

Донат – це вклад кожного з нас в Перемогу. Вклад свідомий й лише з доброї волі. Неможливо змусити людину донатити, якщо в неї немає до цього поклику серця. Донати є щоденними проявами українцями своєї згуртованості, незламності й непереможності. Тож, гуртуймося, допомагаймо Збройним Силам України, адже це наше військо, наша держава, яку ми нікому не віддамо!

                                                                          

 Спілкувався Роман Желєзко                                                                                        

 У публікації використано світлини Галини Б'янки та Андрія Мокрецова

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: