Завантаження ...
banner

На Чернігівщині збільшилася кількість звернень до психіатрів на 20%

На Чернігівщині збільшилася кількість звернень до психіатрів на 20%  фото

На 20% на Чернігівщині виросла кількість населення, яка потребує психологічної допомоги після початку повномасштабної війни. Про це розповіла медична директорка Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні Світлана Олександрова.

 

"Кількість пацієнтів стала значно більшою: як за амбулаторним лікуванням, так і за стаційарно-психіатричною допомогою. Завантаженість закладу дещо перевищує кількість наявних ліжко-місць. Проблема в тому, що ми маємо колективну психотравму".

 

Зі слів лікарки, травма виникла не лише через бойові дії учасниками та свідками яких стали люди, а ще й через напружене інформаційне поле, в якому вже рік мешкають українці. Психотравма буде розвиватися після закінчення війни ще тридцять років, повідомила лікарка, спираючись на дослідження ізраїльських колег.

Сергію 40 років, він не хоче показувати своє обличчя, аби не засмучувати свою дружину, проте згодився розповісти, чому вирішив звернутися за допомогою лікарів. Він приїхав самостійно до закладу на лікування. Чоловік пов'язує свій стан з війною, яку розпочала Росія.

 

"Постійні головні болі, кошмари. Було таке, що боявся лягати спати з дружиною, щоб не вдарити. Кошмари дуже сняться".

 

До війни, розповів чоловік, він був спокійний.

Тепер сон Сергія триває не більше трьох годин. Медична директорка психоневрологічної лікарні Світлана Олександрова каже: це типові симптоми для людей, які мають постравматичний стресовий розлад.

Такі зміни у поведінці змушують людину шукати способи зняття стресу і частіше за все обирають найлегші – алкоголь або наркотики, розповіла лікарка. Від цього проблема лише посилюється. Щоб не потрапити у залежність, медикиня радить превентивні способи боротьби зі стресом і його наслідками.

 

"Відволікатися на дрібні приємності, не забувати якісь прогулянки, які ми можемо собі дозволити, якийсь перегляд заспокійливих передач".

 

Якщо ж людина відчуває, що її психологічний стан погіршився, радить звернутися до сімейного лікаря за консультацією, він має визначити схему подальших дій – може бути медикаментозне лікування, робота з психологом чи психіатром.

 
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: