Завантаження ...
banner
banner

Шахраї продовжуть ошукувати ніжинців

Днями телефонний шахрай видурив у 70-річної ніжинки 400 євро за непритягнення її сина до кримінальної відповідальності. Зловмисник зателефонував пенсіонерці на домашній телефон та представився слідчим.

телефонні шахраї

Ніжинський МВ УМВС неодноразово розміщував у засобах масової інформації, мережі інтернет, на банерах та сіті-лайтах нашого міста інформацію про різні схеми шахрайств в цілях застереження населення. Однак до органів внутрішніх справ продовжують надходити повідомлення від жителів міста Ніжина та району про скоєні відносно них телефонні шахрайства.

Днями телефонний шахрай видурив у 70-річної ніжинки 400 євро за непритягнення її  сина до кримінальної відповідальності. Зловмисник зателефонував пенсіонерці на домашній телефон та представився слідчим.  Повідомив, що її син знаходиться в міліції з приводу вчинення ним кримінального правопорушення і для того, щоб залагодити справу потрібно 20 тисяч гривень. При цьому наполягав, що у неї мало часу, та щоб вона про це нікому нічого не говорила. Згодом до жінки додому прийшов невідомий чоловік, якому вона віддала гроші у сумі 400 євро. Коли пенсіонерка зателефонувала синові та дізналася, що у міліції він не був і ніяких проблем не має, то звернулася за допомогою до міліції.
 
Порада правоохоронців: Якщо вам телефонують і називаються працівником міліції, кажучи, що ваш родич скоїв злочин, відразу зателефонуйте на «102» і поцікавтеся, чи це справді так. Зателефонуйте родичеві, про якого йдеться і поцікавтесь, чи все у нього гаразд. У жодному разі не перераховуйте на чийсь рахунок і не передавайте нікому до рук грошові кошти.

Дуже поширеним став спосіб інтернет-шахрайств через купівлю-продаж товарів. Схема зазвичай стандартна: шахраї ставлять на свій товар занижену ціну, а потім під приводом передоплати або пересилки  грошей за нього , або за допомогою платіжних карток, видурюють гроші у покупців. Чи навпаки шахрай телефонує за вказаним вами в оголошенні номером телефону, представляючись зацікавленим покупцем. При цьому, він мало цікавиться самим товаром, а відразу заявляє про намір зробити покупку, тож намагається вивідати у вас якомога більше даних: ПІБ, телефон власника картки, номер картки, суму на балансі картки.
 
Порада правоохоронців: ніколи не пересилайте «завдаток» або «гроші на перед». Ніколи і нікому не надавайте номер рахунку своєї грошової (кредитної) карти та будь-якої іншої особистої інформації.
 
Все частіше шахраї телефонують на номер потенційної жертви нібито з банку і просять назвати особисті дані, - це привід для занепокоєння. Для прикладу, нещодавно до чергової частини Ніжинського міськвідділу міліції зателефонував 26-річний ніжинець та повідомив, що невідома особа, яка представилась працівником одного з банків шахрайським шляхом заволоділа грошима в сумі 7000 грн., які знаходилися на його особистому картковому рахунку.
 
Порада правоохоронців: не надавайте особисту інформацію електронною поштою, телефонним зв’язком. Не називайте нікому секретних кодів, які приходять на Ваш телефон, і не набирайте тих, які Вас просять набрати шахраї.
 
Працівники міліції вкотре просять громадян бути уважними і обережними і не вірити невідомим людям у слухавці та підозрілим сайтам у Інтернеті. Якщо ж ви все ж опинились в подібній ситуації – не зволікаючи, телефонуйте «102». Ваше оперативне повідомлення дозволить співробітникам міліції швидко відреагувати та  затримати шахраїв.

Ст. інспектор по ЗН та ГФ СДІМ Ніжинського МВ УМВС
Тетяна Дахно
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: