Завантаження ...
banner
banner

"Вишиті болем": у Чернігові діє виставка рушників, які відображають історії жінок, постраждалих від насильства

"Вишиті болем": у Чернігові діє виставка рушників, які відображають історії жінок, постраждалих від насильства фото

Тут зібрано історії про сексуальне насильство, скоєне російськими окупантами. У Чернігові з 2 по 15 березня на залізничному вокзалі проходитить виставка мистецького проєкту "Вишиті болем". На виставці представлено рушники ручної роботи, в орнаменті яких відображені збірні історії людей, які піддавалися насильству під час російської окупації. Про це Суспільному розповіла старша менеджерка проєктів агенції One Health Тетяна Лавінюкова.

За її словами, ідея створення цього проєкту з'явилася після того, як дізналися про злочини російських військових на деокупованих територіях.

"Ми зрозуміли, що буде зростати запит, тому що жертв сексуального насильства буде ставати все більше. Також ми побачили, що інформації, як такої не було. Тож ми створили таку платформу, щоб люди, яким потрібна допомога, могли її отримати".

Організатори вирішили переповісти історії постраждалих від насильства мовою орнаменту. Такою універсальною мовою мистецтва, яка протягом багатьох століть для українців є дуже близькою, каже Тетяна.

За її словами, героїні історій вигадані, але самі історії базуються на подіях, які відбулися насправді. Спілкувалися вони з психологинями з партнерської організації, які працюють з жінками, що пережили такий досвід.

 

"Ми вирішили зробити такий проєкт, щоб показати людям, які пережили такий досвід, що вони не самі, що є й інші люди та інші історії. Наші історії не про реальних осіб".

 

З усіх історій створювали збірні образи людей, які можуть відгукнутися багатьом іншим. Також, додає Тетяна, була ще одна важлива мета — це підвищити обізнаність з приводу цієї теми й показати, що ця проблема існує.

"Такий мистецький підхід близький багатьом, особливо під час війни. Хочеться створювати щось таке, що залишилося б частиною нашої пам’яті".

Усі рушники мають характерний орнамент для певного регіону та певного періоду української історії.

Над самими орнаментами працював дизайнер Богдан Гдаль. Чоловік знайомився з історіями та через його особисті відчуття створював ескізи та кольори. В залежності від певної історії створювалися орнаменти.

Рушники вишивалися вручну майстринями, які займаються вишивкою. Всі історії так само ними проживалися.

Вони завдовжки три метри з італійського льону. Усі рушники вишивалися паралельно. Їх почали вишивати з грудня 2022 року і станом на початок березня 2023 року на вже вишиті всі рушники. Над одним рушником могло працювати декілька вишивальниць одночасно.

Усю тканину, нитки та інші матеріали закуповували самостійно.

 

"Вишивальниці зробили просто нереальну роботу. Вони за два місяці вишили три рушники з п’яти. Це не простий процес. Не машинна вишивка. Це людина вишивала кожен стіжечок, а це доволі великі рушники".

Психологиня платформи SafeWomenHUB, представництва HealthRight International в Україні та благодійного Фонду "Українська фундація громадського здоров'я" Інна Михальова на запит Суспільного повідомила, що за 11 місяців, впродовж яких функціонує платформа, по допомогу звернулася 371 жінка. Вони були з різних регіонів України, зокрема, з Чернігівщини.

Психологиня зазначає, що створені рушники детально пророблялися організаторами та психологами, пророблявся сам макет та історія.

"Щоб передати те, що тема насильства є, і що вона болить. Що ці люди серед нас".

Також Інна каже, що в кожному рушнику закладена історія відновлення. Дерево життя, яку представлене на кожному рушнику, говорить про те, що людина себе віднайшла та повертає контроль над своїм життям.

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: