Завантаження ...
banner
banner

У 119-й бригаді вважають, що росіяни за слова "Слава Україні" розстріляли бійця з Ніжина

У 119-й бригаді вважають, що росіяни за слова "Слава Україні" розстріляли бійця з Ніжина фото

У 119-й бригаді тероборони вважають, що полоненим українським бійцем, якого за слова "Слава Україні" російські військові розстріляли з автоматів, був солдат 163-го батальйону цієї бригади Олександр Мацієвський. Про це Суспільному повідомив начальник служби зв'язків з громадськістю 119-ї бригади Сергій Калініченко.

Олександр працював електромонтером в Києві. З початку повномасштабного вторгнення добровольцем пішов у військкомат. Навесні захищав Чернігівщину, а в грудні 2022 року брав участь у боях на сході України поблизу Соледару.

30 грудня він вийшов на завдання разом з ще чотирма військовослужбовцями, але під час бою зв’язок з ними зник.

 

"Ми до кінця не знаємо подробиці того бою. Невідомо хто і як загинув, невідомо, як Олександр потрапив у полон. Свідків, на жаль, не лишилося. Всі загиблі або зниклі безвісти. Щодо відео, то мати Олександра, його син Михайло і військовослужбовці його підрозділу впізнали його на тих кадрах", — йдеться у повідомленні 119-ї бригади на їхній сторінці у Facebook.

 

Він був снайпером, але під час того виходу на завдання був з автоматом. Як розповів командир підрозділу Олександр, то він опізнав Мацієвського з перших секунд відео розстрілу.

Олександр Мацієвський зі снайперською гвинтівкою. ФОТО: Юрій Бутусов

"Саша отримав незадовго до розстрілу характерне поранення над бровою. Наш медик обробляв йому цю рану. Ми опізнали його на відео. Манера розмови, тримання сигарети й ось ця характерна рана, це Олександр Мацієвський".

Сина на кадрах з відео опізнала й мати Параска Демчук.

"Це мій Саша! Мій Саша! Погляд, руки, голос, ось ця фігура і ці його плечі. Це мій єдиний син".

Як йдеться у повідомленні 119-ї бригади, тіло Олександра Мацієвського вдалося забрати лише згодом в результаті обміну. Поховали його в Ніжині 14 лютого 2023 року.

У довідці про причину смерті вказано, що боєць загинув від поранень з вогнепальної зброї. У Київ на опізнання тіла їздила його мати.

"У Саші були вогнепальні поранення біля грудей, в животі, а голова була продавлена. На тілі я знайшла родимку, саме таку, яка була в Саші. Це був він".

Кадри з опізнання тіла Олександра Мацієвського бачив і командир підрозділу. Він стверджує, що поранення характерні тим пострілам, які робили російські військові на відео.

Порушення Женевських конвенцій

Український омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що розстріл полоненого українського військовослужбовця — це порушення Женевських конвенцій і Росія відповідатиме за кожен воєнний злочин.

 

"Розстріл українського військовослужбовця, який потрапив у полон, — це порушення Женевських конвенцій. Це виявлення ницості та підлості. Коли у всьому світі слова "Слава Україні" викликають шану, повагу та гордість, росіяни за українське гасло розстрілюють... Дуже боляче дивитися на те, що роблять з нашими людьми окупанти", — зазначив він.

 

Лубінець наголосив, що мета України, як і всього демократичного світу, — притягнення Російської Федерації до відповідальності.

"Відправив дане відео міжнародним партнерам та колегам-омбудсманам з різних країн світу як черговий воєнний злочин Росії", — зазначив омбудсмен.

Нагадаємо, що 7 березня командир 30 окремої механізованої бригади Володимир Сіленко повідомив Суспільному, що ймовірно боєць його бригади Тимофій Шадура, є тим кого розстріляли після слів "Слава Україні".

"Ми офіційно не можемо підтвердити особистість, тому що є сумніви, навіть, у його близьких. На жаль, ті хто був поруч з ним, загинули або в тяжкому стані в шпиталях. Сестра, яка бачила відео та фото, і то невпевнено каже: так це він…", — сказав він.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: