Завантаження ...
banner

Ніжинський університет запрошує на тематичну виставку (Фото)

Ніжинський університет запрошує на тематичну виставку (Фото) фото

20 березня у читальному залі НДУ відкрилася виставка «Педагогічні ідеї Костянтина Ушинського та сучасна школа». Вона присвячена 200 — річчю від дня народження К. Д. Ушинського, видатного педагога, засновника наукової педагогіки й народної школи, автора праць з теорії та історії педагогіки.

Завдяки фондам бібліотеки  стало можливим презентувати виставку, мета якої, показати через представлені матеріали життєвий та творчий шлях К. Д. Ушинського, акцентувавши увагу на його ставленні до України; популяризувати творчу спадщину педагога.

Виставка складається з кількох розділів: «Науково-педагогічний доробок К.Д. Ушинського», « К.Д.Ушинський та Україна», «Педагогічною працею освячена доля», «Сучасники про видатного педагога та його вчення».
 К.Д.Ушинський уболівав за долю української мови, за долю народних шкіл в Україні, глибоко відчував кровну спорідненість з рідною землею  -  всі ці матеріали відображені у першому розділі виставки.

Дитячі й юнацькі роки майбутнього педагога минали в містечку Новгороді-Сіверському Чернігівської губернії, у батьківському маєтку на березі Десни. Україна увійшла в розум та серце майбутнього педагога. Міцний фундамент знань і шанобливе ставлення до науки дало К. Ушинському навчання в Новгород-Сіверській гімназії, де він здобув середню освіту.

Привертають неабияку увагу — наявні на виставці, оригінали прижиттєвих праць педагога. А також Ушинський був редактором часопису «Журнал Министерства народного просвещения».  Він перетворив його на цікавий науково-педагогічний журнал. Тут надрукував ряд своїх відомих статей, які можна побачити, наприклад — «Праця в її психічному і виховному значенні» (за 1860р.); також він співпрацював з іншими журналами, наприклад, в «Журнале для воспитания»за 1857р. стаття «Про народність в суспільному вихованні” .

Науково-педагогічний доробок К. Д. Ушинського протягом багатьох років не втрачає своєї актуальності. На його ідеях зросли і змужніли українські педагоги –послідовники Х.Д. Алчевська, Г.Г.Ващенко, Б.Д.Грінченко, С.В.Васильченко, Т.Г.Лубенець, С.Ф.Русова,  В.О.Сухомлинський.

Книги сучасних авторів, статті з журналів , що розкривають тему «К,Д.Ушинський та сучасна школа»  розташовано у третьому  розділі книжкової виставки. К. Д. Ушинський відноситься до плеяди славетних українських педагогів і належить Україні, з якою завжди був кровно і духовно позв’язаний. Його ім’я настільки ввійшло у вітчизняний історико - педагогічний контекст, що сьогодні не можливо собі уявити історію педагогічної науки без цієї постаті.

Бібліотека НДУ

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: