Завантаження ...
banner
banner

Совість вартістю 6 тисяч гривень: жителька села Жукотки здавала позиції ЗСУ

Совість вартістю 6 тисяч гривень: жителька села Жукотки здавала позиції ЗСУ фото

За даними прокурора Чернігівської обласної прокуратури Констянтина Цуцола, жінка отримала шість тисяч гривень за передачу оркам фото та відео позицій ЗСУ. У телефоні були докази: листування з військовими, фото та відео позицій українських військових.

Справу розглядає Чернігівський районний суд. Жінку у вересні 2022 року затримала контррозвідка СБУ, з того часу вона перебуває у СІЗО. В неї четверо дітей.

Костянтин Цуцол та колегія суддів. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Обвинувачується в тому, що вона за грошову допомогу передавала інформацію представникам Збройних сил РФ, зокрема про переміщення та розташування ЗСУ", — сказав Костянтин Цуцол

За це жінка отримала двічі грошові перекази по три тисячі гривень, повідомив прокурор Костянтин Цуцол.

За версією слідства, підсудна почала свою співпрацю з російськими військовими, коли ті окупували село Жукотки. Росіяни зайшли у село 27 лютого, зайняли порожні хати, також поселилися навпроти будинку обвинуваченої. Місцева жителька Марія, яка мешкає поруч із нею розповідає: сім’я одразу почала спілкуватися з окупантами.

Марія. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Спілкувалась вона. Ми сиділи у підвалах, ховалися всі".

Марія згадує: після боїв під Черніговом, росіяни повертались у село, як на базу — ремонтували свою техніку, відпочивали. Чоловік обвинуваченої, зі слів сусідки, допомагав з ремонтами танків, які стояли у центрі села.

Марія була однією із тих, хто став свідком обвинувачення під час судового процесу. На засіданні 24 березня, адвокат клопотав про заслухання свідків захисту. Чоловік підсудної на засідання не приїхав. Свідки захисту: сусід, односелиця та друг родини повідомили, що не вірять у те, що жінка могла здавати позиції українських військових. Свідок Микола Мороз підтвердив, що вони спілкувалися із росіянами.

Микола Мороз. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Спілкувались з ними. Діти Надії футбол грали, ну а що тут такого? Це ж діти. Давали гуманітарку нам. Хто хотів, брав гуманітарку. Ну гречка була, рис, масло в пачках, помідори в трьох літрових банках зелені, я ще ніколи таких не бачив", — розповів Микола.

Під час засідання обвинувачена звернулась до суду з проханням перенести засідання, посилаючись на погане самопочуття. Адвокат клопотав про зміну запобіжного заходу — звільнення її з-під варти, застосувавши домашній арешт.

Світлана Меженнікова. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Продовжити запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 календарних днів до 23 травня 2023 року", — сказала суддя Чернігівського районного суду Світлана Меженнікова.

Наразі чоловік з чотирма дітьми продовжує жити у селі Жукотки, проте на вулицю вони майже не виходять, односельці бачать їх дуже рідко, сказала сусідка Марія.

Детальніше дивіться у сюжеті:

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: