Завантаження ...
banner

Мурал в пам'ять військового ЗСУ Олександра Мацієвського у Рівному

Мурал в пам'ять військового ЗСУ Олександра Мацієвського у Рівному фото

"Слава Україні" - в останнє зронив Олександр Мацієвський перед розстрілом дикими окупантами. На території обласного управління патрульної поліції у Рівному йому присвятили мурал. Про це 23 березня у Facebook повідомив начальник управління Сергій Мерчук.

Мурал на замовлення поліцейських намалював художник Костянтин Качановський. На стіні одного з приміщень на території управління він трафаретом зобразив Олександра Мацієвського з цитатою Степана Бандери.

Фото: скрин з відео Сергія Мерчука

"Там була просто стіна, вони захотіли її окультурити, щоб кожен день працівник поліції, прийшовши, бачив цю роботу і про щось задумався. Трафаретну фотографію дали, мені зразу запропонували і зробили. Це така цитата, яка пройшла через роки і зараз вона, як ніколи — актуальна. У цьому муралі це одна з таких речей, які мають вплив, коли один сказав "Слава Україні!", а йому мільйони відповідають", — сказав автор муралу Костянтин Качановський.

"Слава Україні": що відомо про вбивство українського бійця

12 березня Служба безпеки підтвердила, що українським військовим, розстріляний окупантами після сказаної фрази "Слава Україні", є снайпер чернігівської ТРО Олександр Мацієвський.

6 березня стало відомо, що російські війська розстріляли українського воїна після слів "Слава Україні", поширивши відповідне відео в мережі. Коли саме було записане відео — невідомо. Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець відправив відео омбудсманам з різних країн, глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана розпочати негайне розслідування.

Лубінець заявив, що розстріл полоненого українського військовослужбовця — це порушення Женевських конвенцій і Росія відповідатиме за кожен воєнний злочин.

Президент Зеленський прокоментував вбивство бійця, наголосивши, що "Росія убиває людей за сам факт, що вони українці, за одне тільки слово про Україну".

7 березня 30-та окрема механізована бригада імені князя Острозького повідомила, що за попередніми даними, на відео розстрілу окупантами українського військового, ймовірно, є військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Миколайович Шадура. Однак згодом у 119-й бригаді тероборони повідомили, що вважають: полоненим українським бійцем, якого розстріляли росіяни, був солдат 163-го батальйону цієї бригади Олександр Мацієвський. Про це Суспільному повідомив начальник служби зв'язків з громадськістю 119-ї бригади Сергій Калініченко. Сина на кадрах з відео впізнала також мати.

Олександр працював електромонтером в Києві. З початку повномасштабного вторгнення добровольцем пішов у військкомат. Навесні захищав Чернігівщину, а в грудні 2022 року брав участь у боях на сході України поблизу Соледару. 30 грудня він вийшов на завдання разом з ще чотирма військовослужбовцями, але під час бою зв’язок з ними зник.

За інформацією СБУ, Олександр Мацієвський був призваний на військову службу у березні 2022 року. З кінця грудня він вважався зниклим безвісти поблизу населеного пункту Красна Гора в Донецької області. Як вдалося встановити СБУ, Олександра Мацієвського розстріляли 30 грудня 2022 року. Його тіло повернули додому в лютому 2023 року.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: