Завантаження ...
banner

Вода пішла у плиту: 100-квартирний будинок у Прилуках відключили від газопостачання (Відео)

Вода пішла у плиту: 100-квартирний будинок у Прилуках відключили від газопостачання (Відео) фото

У Прилуках 100-квартирний будинок, що на вулиці Київській, 230В, залишився без газу. Причиною стало те, що систему газопостачання заповнила вода. У квартирах демонтують лічильники, зливають воду, перевіряють внутрішні газопроводи на герметичність. Чому так сталося та хто за це має заплатити – читайте далі.

"Вода пішла мені у плиту"

За словами мешканців будинку, вода з газових приладів почала текти ввечері 25 березня.

 

"Поставив каструлю, щоб води нагріти й пельмені зварити, а вода пішла мені у плиту", — говорить мешканець багатоповерхівки Валентин.

В оселі Валентина, як і в інших квартирах будинку, працівники "Чернігівгазу" демонтують газові лічильники та зливають воду із труби, яка до нього підведена. Таку ж процедуру проводитимуть у всіх квартирах багатоповерхівки без виключень.

Переплутали вхід води та газу

Мешканці будинку вважають, що аварія сталася через самовільний ремонт газових приладів одним із сусідів.

 

"Попередня версія від мешканців будинку, що роблять ремонт і самостійно зробили заміну газових приладів. Скоріш за все або котел, або водонагрівальний бойлер газовий. Вийшло так, що переплутали вхід води та газу. Через це потрапила вода в газову систему", — каже старший майстер АТ "Чернігівгаз" Євген Бабкін.

 

З 18:00 суботи 25 березня будинок повністю відключили від газопостачання.

"Потрібно потрапити в кожну квартиру, виявити воду, видути усе, провести перевірку на герметичність. Тут близько 100 абонентів – шестеро відключені, а 94 абоненти, більшої частини, вдома не буде. Будем дивитись, як ми будемо потрапляти до абонентів", — розповідає в.о. головного інженера Прилуцького відділення АТ "Чернігівгаз" Олександр Горовий.

У понеділок, 27 березня, на місці події працювали 20 спеціалістів трьох відділів Прилуцького відділення "Чернігівгаз" — технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем, обслуговування газових лічильників.

Хто має платити за відновлювальні роботи

За словами Олександра Горового, спочатку має бути укладено договір на технічне обслуговування цього будинку. Оплачувати всі майбутні роботи має або ОСББ, або винуватець аварії.

 

"Будемо укладати договори на технічне обслуговування по даному будинку, проводити заміну лічильників та проводити внутрішні газопроводи на герметичність.Чиїм коштом це буде проводитися? Чи коштом ОСББ даного будинку, чи коштом абонента, який проводив самовільну заміну газового обладнання".

 

Попередньо, лічильники, в які потрапила вода, потребуватимуть заміни або ремонту. Однак ті споживачі, які мають роторні лічильники, зможуть замінити їх планово. Повірка лічильника в середньому коштує 300 гривень, новий лічильник – в межах півтори тисячі гривень. Хто буде оплачувати ці та інші витрати у будинку поки не знають.

 

"Нам оголосили, що тепер ми повинні оплатити до 12 тисяч, враховуючи, що у нас у будинку, хоч і 100-квартирний дім, але 70% – це пенсіонери. Будемо щось вирішувати. Доведеться підіймати збори", — каже голова ОСББ "Вікторія Прилуки" Ірина Федорова.

 

На момент підготовки матеріалу газовики виявили квартиру, де робили самовільну заміну газових приладів. Там водопровідний шланг на той час лишався підключеним до газогону.

Детальніше дивіться у сюжеті:

 
 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: