Завантаження ...
banner

Гончар з Чернігівщини робить посуд для нашої Перемоги (Фото)

Гончар з Чернігівщини робить посуд для нашої Перемоги (Фото) фото

У приміщенні Стольненського старостату на Менщині буде артпростір. Місце­ві депутати прийняли рішення про виділення вільних площ під творчу майстерню гончара і рекордсмена України Олега Луцука. Зараз у майстерні повним ходом іде ремонт.

- Уже підключили освітлення, скоро будемо починати, — повідо­мив днями Олег Станіславович.
До цього майстерня була в цо­кольному приміщенні школи. Однак там облаштували укриття.

Як і раніше (тільки тепер не від СЮТ, а від відділу культури міськра­ди), він вестиме гуртки для стольненських та із сусідніх сіл дітей, проводитиме майстер-класи для всіх бажаючих. Їх Луцук називає швидкою гончарною допомогою — на його думку, найкращим засобом під важких думок і для урізноманіт­нення життя. Свої майстер-класи гончар проводить (майже щовихідних) упродовж останніх семи міся­ців. В основному на виїздах — як для вихованців дошкільних закла­дів, так і для працівників організацій та установ. Частина з них — благо­дійні: кошти йдуть на підтримку ЗСУ.

На сеансах гончаротералії при­сутні знайомляться з різними тех­ніками ліплення, розкачують гли­ну, створюють свої вироби (усі лю­блять ліпити свищики), розмальо­вують заздалегідь підготовлені за­готовки і водночас заряджаються невгасимою енергією 52-річного майстра.

Зараз він ліпить для Мезинського національного парку гостродонні посудини, які використо­вували ще в період раннього брон­зового віку (приблизно 2300 років до н. е.), для Седнева робить гор­нятка з гербом полковника Якова Лизогуба та його нащадків, готує оригінальні вироби для виставок, виконує приватні замовлення і по­чинає робити посуд до дня нашої Перемоги.


Перший глиняний бу­тель (на знімку) майже готовий.

У новій майстерні місця виста­чить і для роботи, і для зберіган­ня виробів. Для неї Олег Луцук уже придбав більш сучасну піч для ви­палювання, ще одне гончарне ко­ло, а інструменти щойно отримав із Китаю.


Джерело: газета “Гарт” від 23.03.2023,  Марія ІСАЧЕНКО

Інформація із сайту gorod.cn.ua

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: