Завантаження ...
banner

Із Чернігівського храму зникли мощі трьох святих (оновлено - відео)

Із Чернігівського храму зникли мощі трьох святих (оновлено - відео) фото

Мощі трьох чернігівських святителів: Феодосія Чернігівського, преподобного Лаврентія та Філарета Гумілевського зникли з Троїцького собору, який знаходиться у Чернігові. Це одна з численних культових споруд Чернігова, яку роками використовували представники духовенства московського патріархату. Мощі святих зникли кілька днів тому, але не йдеться про якесь диво чи релігійний феномен. Виявляється, їх просто перемістили до іншого храму. Це розцінюють, як протиправний вчинок. Зараз навколо цієї історії розгортається розслідування. Більше - у матеріалі

«Стало відомо, що ці мощі без погодження з Національним архітектурно-історичним заповідником «Чернігів стародавній» були переміщені з Троїцького собору до храму Всіх Святих Чернігівських», — Ольга Травкіна – завідувачка відділу музейної та науково-фондової діяльності Національного заповідника «Чернігів стародавній».

Про «передачу на необхідний період часу для молитви та духовного поклоніння» мощів трьох чернігівських святих просить упц Храм-комплекс Всіх Святих Чернігівських у митрополита Амвросія в офіційному проханні, текст якого церква Всіх Святих опублікувала на своїй сторінці у ФБ. І Амвросій, звісно, «благословляє задовольнити прохання». Утім, чи має таке «затвердження» хоч якусь вагу?

 
 

«Мощі святителя Феодосія, канонізованого у 1896 році, перебувають на обліку в нас, у заповіднику, за інвентарним номером КН590, тобто вони невід’ємно належать Державному музейному фонду України, і всі переміщення цих мощів повинні погоджуватися з Національним заповідником «Чернігів стародавній», — Ольга Травкіна – завідувачка відділу музейної та науково-фондової діяльності Національного заповідника «Чернігів стародавній».

Фактично, перемістивши мощі трьох чернігівських святих до іншого храму без відповідного дозволу на те «Чернігова стародавнього» представники упц мп порушують встановлений порядок користування власністю Національного архітектурно-історичного заповідника.

«Заповідник направив листа до митрополита амвросія і настоятеля про те, що ці мощі повинні бути повернуті туди, де вони й були – у Троїцький собор. Також був направлений лист у нашу Чернігівську обласну військову адміністрацію, аби вони сприяли поверненню цих мощів у Троїцький собор», — Ольга Травкіна – завідувачка відділу музейної та науково-фондової діяльності Національного заповідника «Чернігів стародавній».

Ми стежитимемо за цією ситуацією і повідомлятимемо про подальший перебіг цієї, м’яко кажучи, специфічної історії.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: