Завантаження ...
banner

Перерахунок пенсій для пенсіонерів, що працюють: подробиці

Перерахунок пенсій для пенсіонерів, що працюють: подробиці фото

З 1 квітня у Чернігівській області здійсниться автоматичний перерахунок пенсій для пенсіонерів, що працюють. Детальніше у матеріалі.

З 1 квітня автоматично, без додаткового звернення особи до органів ПФУ, проводиться перерахунок пенсії тим громадянам, які продовжували працювати й на 1 березня 2023 року набули право на проведення перерахунку пенсій, з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії або якщо після призначення (попереднього перерахунку) пройшло не менше двох років.

Перерахунок відбувається на відповідних умовах:

— або з урахуванням стажу після попереднього призначення (перерахунку) пенсії;

— або з урахуванням стажу та заробітної плати після попереднього призначення (перерахунку) пенсії.

 Чому доплату до пенсій за квітень – травень проведуть заднім числом? 

 Попре те, що згідно з Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» перерахунок  проводиться з 1 квітня, пенсії у квітні не зростуть.

Річ у тому, що два роки тому змінилася форма подання звітності до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відомостей про нарахування та сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Була щомісячна, а стала щоквартальна. Ці дані надійдуть до Пенсійного фонду України лише у квітні – травні. Відповідно остаточний перерахунок буде зроблено у травні – червні. Доплату за квітень і травень  пенсіонерам здійснять на початку літа разом з новим розміром пенсії.

Важливо! Навіть якщо людина після призначення пенсії пропрацювала менше ніж два роки, то перерахунок відбудеться все одно не раніше ніж через два роки після призначення пенсії. Наприклад, громадянин оформив пенсію у 2022 році, пропрацював ще рік і у 2023 році звільнився. У такому разі право на зарахування додаткового року до стажу настане тільки у 2024 році.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: