Завантаження ...
banner
banner

Триває збір свідчень та історій від жителів Чернігівщини, які жили в окупації

Триває збір свідчень та історій від жителів Чернігівщини, які жили в окупації фото

Уся свідома світова спільнота здригалася від свідчень українців про воєнні злочини рашистів. Кожна історія є надзвичайно важливою в літописі несправедливої, страшної, кривавої, безглуздої війни проти України. Детальніше у матеріалі.

Після 24 лютого 2022 року поряд із відчайдушним героїзмом військових інформаційний простір був сповнений розповідями про цивільних українців, які в надзвичайно складних обставинах широкомасштабної агресії й окупації демонстрували мужність, людяність і протистояли окупантам.

«Задля того, щоб зібрати всі матеріали та максимально зафіксувати свідчення людей, які наживо бачили окупантів або переживали, власне, умови блокади в Чернігові, управління культури та туризму Чернігівської міської ради торік у квітні започаткувало серію наукових експедицій із виїздом у деокуповані села та записи в мікрорайонах деблокованого Чернігова. Для підтримки до нас долучилися науковці різних установ міста Києва, аби, власне, здійснювати ці експедиції»,- Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

Завдяки таким експедиціям вдалося зібрати понад 150 свідчень очевидців із Чернігівщини, їх опрацювали та підготували для подальших публікацій.

«І за їх результатами написані наукові статті, опубліковані на шпальтах «Українського історичного журналу», а також в «Україна модерна». А ще автори та респонденти дали право на поширення цих свідчень і використання світлин, щоб історія і далі ширилася. Сьогодні і Інститут національної пам’яті, і переважна більшість наукових установ збирають ці матеріали, аби це стало джерельною базою для подальших наукових досліджень»,- Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

Актуальність і цінність цих досліджень також зростає з кожним днем, адже багато подробиць можуть зникнути з пам’яті свідків, якщо вчасно не зафіксувати їх. Тому науковці і дослідники намагаються якнайшвидше опитати всіх очевидців.

«Ми розпочали співпрацю з Інститутом національної пам’яті, і тепер, окрім аудіоматеріалів, ми записуємо і відеоматеріали. Минулого і цього тижня ми просимо чернігівців розповідати свої історії. Це не займає багато часу – до однієї години, це розроблені спеціальні 30 запитань, ми не намагаємося повернути людину в той самий час, аби не травмувати її психіку й емоційні переживання. Але дуже важливо записати стратегії виживання: де люди ховалися, що вони їли та пили, як шукали продукти харчування. Хто допомагав і чи спрацювала добросусідська допомога. Власне, все, що може написати історію людяності, на відміну від тих людей, які прийшли на нашу землю та розповідають, як нам жити»,- Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

Туристично-інформаційний центр запрошує чернігівців долучитися до проєкту та поділитися своєю історією виживання, що стане маленькою частиною великої історії незламності України. Для цього треба лише зателефонувати 0462 675 035 або прийти до центру і домовитися про зручний час для запису.

" scrolling="no" src="https://www.youtube.com/embed/6XFXJTD1VO8" width="560">
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: