Завантаження ...
banner

Археологічна знахідка: у Чернігові виявили стародавній оборонний вал

Археологічна знахідка: у Чернігові виявили стародавній оборонний вал фото

Під час реконструкції водопроводу по вулиці Любецькій у Чернігові було виявлено зовнішню лінію укріплення стародавнього міста. Детальніше у матеріалі.

Про це повідомляє телеканал «Новий Чернігів».

Як розповів археолог Ігор Ігнатенко, історики ще у 18-му — на початку 19 століття згадували про оборонний вал Чернігова. Проте, де саме розташований рів, до цього часу ніхто не знав.

«Існував цей насип і рів при ньому, але згодом у результаті господарської діяльності його замулило, точніше люди засипали його, і він зник. Коли стали копати, виявили, що це нормальний фортифікаційний рівень. Він має певний профіль, клиновидно сходиться донизу, зменшується, що характерно саме для оборонних валів», – розповів археолог.

Вулиця Любецька, а саме Любецький шлях, є однією з найдавніших у Чернігові. Починаючи з 10 століття Любецький шлях поєднував місто з Любечем і був своєрідним відгалуженням шляху «із Варяг у Греки».

«Він пов’язував північ із півднем, тобто, з Балтики можна було потрапити по Дніпру, а потім цим Любецьким шляхом до Чернігова, а далі сплавитися Десною і Дніпром у Чорне море. І навпаки — так само можна було із Чернігова до Любеча доїхати, а далі перейти до Західної Двіни і спуститися водою вже до Балтики, й таким чином Чернігів з’єднувався з Європою», – зазначив Ігнатенко.

Окрім рову, археологам вдалося виявити й інші історичні пам’ятки. Зокрема, язичницькі поховання 11 століття та фрагменти керамічних горщиків. Вони були знайдені в заповненні рову, а тому допоможуть більш точно його датувати.

Як зазначив Ігнатенко, на перехресті з вулицею Мазепи було знайдено два поховання. Одне з них було під курганом. Тобто рів і вал виникли уже після того, як в 11 столітті на цій місцині було кладовище.

Після вивчення знахідок та завершення польових робіт предмети передадуть до Чернігівського історичного музею.

Чернігів належить до найдавніших міст України, заснований у кінці VII століття при впаданні річки Стрижень у Десну. Чернігів у часи Середньовіччя був одним із головних міст Київської Русі та, за оцінками істориків, одним із найбільших міст тогочасної Європи.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: