Завантаження ...
banner
banner

На чернігівському кладовищі «Яцево» готуються до поминальних днів

На чернігівському кладовищі «Яцево» готуються до поминальних днів фото

Через тиждень після Великодня люди йдуть на кладовище, аби вшанувати померлих. За можливості, пред поминальними днями, вони збираються біля могил близьких та приводять їх до ладу. На чернігівському кладовищі «Яцево» до цих днів готуються також і працівники цвинтаря. Як іде підготовка до Радониці - читайте у матеріалі

«Яцево» – це найбільше кладовище Чернігова, тож не дивно, що в поминальні дні туди йде велика кількість людей. Наразі на цвинтарі відбувається активна підготовка до Радониці. Начальник виробничої бази «Яцево» Костянтин Борсук розповідає:

 

«У нас проведений ремонт асфальтного покриття, запустили водогін. Є декілька кранів, які не працюють, вони рік простояли після бойових дій, тому працюємо над цим. Загалом вода є. Організовано вивозимо сміття, бо люди зараз самі теж готуються до поминальних днів, рік не було нікого, тому вони усе вигребли, принесли на смітник а ми потім вивозимо із кладовища. Вся інша робота йде як наша щоденна, працюємо до 8-ї вечора».

 

Костянтин Борсук, Фото: Валентина Гавриленко

Працівники цвинтаря відповідально ставляться до роботи, яка навіть не входить у їхні обов’язки.

 

«Цей період, коли не було людей (рік) ми прибирали тотально, робили все, що могли, 4 рази викошували кладовище. В наші обов’язки входить тільки обкошувати дороги, а ми зі своєї ініціативи косили усе. Коли люди прийшли, вони не злякалися, казали, що не очікували такого людського ставлення, думали будуть хащі» – говорить Костантин Борсук.

 

На поминальні дні кладовищем планується запуск транспорту, оскільки зараз із періодичністю 15 хв цвинтарем їздить лише автобус №28, та й їде він лише до каплиці «Архистратига Божого Михаїла в честь воїнів, загиблих за Україну». Як курсуватиме автобус ще не відомо, але для інших транспортних засобів уже заготовляють дорожні знаки, які допомагатимуть знайти виїзд.

Один з автобусів №28 - Фото: Валентина Гавриленко

Важливим моментом на «Яцево» є питання безпеки, оскільки весною 2022 кладовище постраждало від російської армії. Наразі територія повністю безпечна, нещодавно її знову обстежили професіонали. Іноді можуть зустрічатися уламки від снарядів, та це не принесе людям ніякої шкоди. Але все одно, якщо побачите на кладовищі підозрілий предмет, краще його не чіпайте та повідомте про це працівникам цвинтаря.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: