Завантаження ...
banner
banner

На Чернігівщині поблизу розбомбленої церкви будують нову: подробиці

На Чернігівщині поблизу розбомбленої церкви будують нову: подробиці фото

У селі Лукашівка на Чернігівщині біля Вознесенської церкви, яку в березні 2022 року зруйнували окупанти, почали будувати нову за гроші місцевого фермера Григорія Ткаченка.

 Повідомляє «Суспільне Чернігів».

З висоти церква буде у вигляді хреста. Назвати вирішили на честь першого релігійного свята, яке відзначать у новій церкві у Лукашівці. За попередніми розрахунками вартість будівництва церкви буде близько одного мільйона гривень, а відкрити планують вже восени.

Підприємець Григорій Ткаченко розповів, що у новій церкві буде вівтар, приміщення де буде знаходитись отець, і він обов’язково буде дивитися на схід, дверей в церкві буде двоє.

Підприємець — Григорій Ткаченко, ФОТО: Суспільне Чернігів

Загалом є три ескізи зовнішнього вигляду майбутньої церкви у Лукашівці.

Ескізи нової церкви в Лукашівці, ФОТО: Суспільне Чернігів

Проєкт розробив 62-річний чернігівець Сергій Доценко. Він і зводить каркас церкви.

"Дах будемо робити, а потім обшиємо вівтарну частину".

Чернігівець — Сергій Доценко, ФОТО: Суспільне Чернігів

Нова церква буде за кілька метрів від Вознесенської церкви. Цій церкві у Лукашівці понад 240 років. Спочатку вона була дерев’яна. На початку ХХ століття дерев’яну церкву розібрали, на її місці побудували кам’яну. Новий храм освятили у 1913 році. Зараз церква, де росіяни під час окупації зберігали свої боєприпаси, вщент зруйнована.

"Наша церква є історико-архітектурною пам'яткою, і щоб розпочати якісь роботи відновлювальні, то тут дуже забюрократизована ця процедура, і треба дуже пройти великий шлях по встановленню документації", — каже Григорій Ткаченко.

Розбомблена церква в Лукашівці, в якій росіяни зберігали боєприпаси, ФОТО: Суспільне Чернігів

Чоловік додає, навіть якщо буде підготовлена вся документація, то щоб відновити цей храм потрібно 4-5 років. І приблизно 15 мільйонів гривень.

Саме тому в Лукашівці почали зводити нову церкву.

Будують нову церкву в Лукашівці, ФОТО: Суспільне Чернігів

Підприємець каже, церква буде в стилі козацького бароко.Буде позолочений купол, загальна висота церкви буде в межах 12 метрів, площа 40 квадратних метрів.

"Невеликий храм для нашого населеного пункту, де мешкає 300 людей, я думаю, що це буде достатньо. Це буде храм, він буде мати назву найближчого великого свята, коли ми зайдемо в цю нову споруду".

 
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: