Завантаження ...
banner
banner

Коли закінчиться весняна повінь на Десні?

Коли закінчиться весняна повінь на Десні?  фото

У Чернігові весняна повінь розпочалася з 20 березня. До кінця місяця рівень води у річці Десна з кожним днем зростав на 1-2 см за добу, але був випадок, коли він збільшився на 4 см. З 1 квітня співробітники гідрометцентру спостерігали підвищення від 2 см до 5 см на добу, яке триває до цього часу.

Начальниця відділу гідрології Чернігівського обласного центру гідрометеорології Тетяна Польовик розповіла, яка наразі ситуація у Чернігівській області з річкою Десна.

Зараз паводкова хвиля пройшла Розльоти, там був пік. Біля гідрологічного поста Макошине рівень продовжує підійматися, там було зростання на 18 см і на 15 см, тобто формувався пік повені, а після цього вода продовжить рухатися до Чернігова. У місті пік буде з кінця місяця і до 5 травня» – говорить пані Тетяна.

За словами начальниці відділу гідрології, верхня частина Десни знаходиться на території росії, а саме у Брянській області, де цього року танення снігу і інтенсивні дощі розпочалися у другій половині березня. Це утворило паводкову хвилю, яка поступово почала рухатися Чернігівщиною. Крім цього, притоки Десни Сейм та Снов також значно впливають на формування стоку у Чернігові, адже вони додають кількість води і рівні зростають.

Чи варто чернігівцям цього року боятися великої води? Тетяна Польовик розповідає:

У Чернігові, в районі гідрологічного поста (правий берег неподалік пішохідного мосту), вихід на заплаву – 680 см. Ліва заплава нижче, там раніше починає виходити вода. Зараз топиться пляж «Золотий берег», там вихід води починається при відмітці 520 см, Кордівка почала підтоплюватися. У Чернігові загроза підтоплення будинків буде при рівні 700 см. Ми прогнозуємо на Десні у місті рівень 660-700 см, але гадаємо що до 700 не підвищиться. Після 5 травня розпочнеться спад, він уже розпочався на Десні у Новгород-Сіверську та Розльотах».

Згідно даних про повені минулих років, цьогорічне весняне водопілля не перевищує середньостатистичну норму, рівні води не є аномальними.

Крім Десни у Чернігові протікає річка Стрижень, яка місцями, знаходиться дуже близько до людських домівок. Наразі будинкам на Гончій не загрожує підтоплення, а у Деснянському басейновому управлінні водних ресурсів повідомляють, що загроза можлива лише при великих опадах. Тільки дощовий паводок та занадто високий рівень води, який цього року не очікується, може вплинути на значне підвищення рівнів у Стрижні.

Приєднуйтесь до Телеграм каналу https://t.me/My_Nizhyn

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: