Завантаження ...
banner
banner

Допомога ЗСУ: чернігівець, котрий брав участь у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, продає власну книгу

Допомога ЗСУ: чернігівець, котрий брав участь у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, продає власну книгу  фото

75-річний чернігівець Микола Галаган продає на вулицях міста книгу зі своїми спогадами про ліквідацію аварії на Чорнобильській АЕС, в якій брав участь 37 років тому. Читайте у матеріалі.

З 28 квітня 1986 року Микола близько місяця заміряв рівень радіації у Прип'яті та Чорнобилі.

"У Прип'ять, коли одразу в'їжджаєш, ще за лісом не бачиш самого міста, то через маску чуєш запах горілого металу. Ну, туди ж свинець кидали, далі ще там щось, пісок. Я з звичайним дозиметром ДП-5 проводив ці заміри".

Вплив радіації на організм відчув одразу, говорить Микола.

"Нас просто покинули на добу на атомній станції. Просто покинули, не забрали. Я в бомбосховищі проснувся зранку, а піднятися не можу. Представте собі, якщо людина три рази за день міняє сорочку. От ліг я спати і просинаюся, не просто простирадло мокре, а ковдра мокра, матрас мокрий. Можливо, завдяки цьому виділенню я досі живий".

Микола Галаган продає свою книгу. ФОТО: Суспільне Чернігів

Микола говорить, вирішив продавати свою книгу "Чорнобиль очима «партизана»" містянам тиждень тому, за ту суму, яку запропонує покупець. Зібрані ж гроші чоловік віддасть на потреби Збройних сил України.

"Книжка випущена і лежить без діла, самі розумієте. Приходять діти і дають гроші, але я не беру, я кажу, що якщо прийдуть з мамою тоді візьму", — каже Микола Галаган.

Микола Галаган продає свою книгу для потреб ЗСУ. ФОТО: Суспільне Чернігів

За останні три дні чоловіку вдалося зібрати близько 800 гривень, місце ж він постійно змінює.

"В основному приймають доброзичливо, а позавчора стикнувся з агресією. Просто прогнали мене, тому що вулиця — це їхня територія".

Цю книжку Микола Галаган написав у 2010 році, видати її вдалося тільки зараз.

"Цю книжку я почав писати у 2009 році. Працював диспетчером ТЕЦ по ночах, було трошки більше часу. Я сідав і потрошку писав. На восьмій сторінці є партизани. Це було прийнято в радянські часи. Людей, які були цивільними, призивали на військову службу, було прийнято в народі називати їх партизанами. Фактично я був теж таким самим", — говорить Микола.

Книга Миколи Галагана. ФОТО: Суспільне Чернігів

Микола говорить, свою книгу вирішив продавати саме зараз, аби нагадати людям про Чорнобильську трагедію і допомогти українським військовим.

Більше дивіться у сюжеті:

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: