Завантаження ...
banner
banner

Вирок для двох військових рф: подробиці

Вирок для двох військових рф: подробиці фото

Чернігівський районний суд виніс вирок двом росіянам, які у березні 2022 року били тримачем для лопати, обливали займистою речовиною та погрожували підпалити жителя Слободи, що біля Чернігова Миколу Яроша. Солдата Шивита Донгака позбавили волі на 11 років, командира Дмитра Маховського на 11 років 6 місяців, бо саме він віддав злочинний наказ. Засудили російських військовослужбовців заочно. Детальніше у матеріалі.

Повідомляє Суспільне Чернігів.

Військовослужбовець армії РФ Дмитро Маховський житель Брянщини, 29-річний солдат Шивит Донгак, родом із республіки Тива.

Суд над російськими військовими. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Виконуючи злочинний наказ Маховського, Донгак, разом з іншими невстановленими військовослужбовцями Збройних сил РФ, діючи за попередньою змовою групою осіб, усвідомлюючи явну злочинність власних дій, застосували до Яроша фізичну силу", — сказав прокурор Чернігівської обласної прокуратури Костянтин Цуцол.

Прокурор Чернігівської обласної прокуратури Костянтин Цуцол. ФОТО: Суспільне Чернігів

Постраждалий 55-річний водій шкільного автобуса Микола Ярош. Його росіяни звинуватили у допомозі ЗСУ, бо з початку російського вторгнення чоловік збирав по селах мобілізованих та відвозив їх до військкомату у Чернігові. У шкільному автобусі залишився список з українськими мобілізованими, це і стало приводом для ув’язнення та катувань Миколи. Чоловіка забрали із дому та привезли до сільського магазину, де у росіян був штаб. Спочатку чоловіка били у магазині, згодом вивели на двір та облили займистою речовиною.

"На щебені він поставив мене на коліна. Далі продовжував поливати. А тоді питає: « Що ти скажеш, батьку»", — розповів житель села Слобода Микола Ярош.

Житель села Слобода Микола Ярош. ФОТО: Суспільне Чернігів

Після знущань, Миколу зачинили у сараї поруч із магазином. Туди ж привели ще двох жителів Слободи: батька та сина. Віталій у цій справі свідок. Його росіяни також катували та погрожували підпалити, але це були інші військовослужбовці РФ. Віталій не дозволив себе знімати у залі суду. Згадує, 5 березня росіяни привели їх до центру села у магазин. Допитували чи відомо хлопцю щось про пересування українських військових.

"Щось там викрикували: спалити його, як наші горять в танках, що з ним розмовляти! Інший кричав, щоб розстріляти", — розповів Віталій Карпенко.

Після допиту, чоловіків помістили в сарай, де вже перебував Микола. Так заручники провели ніч. Наступного дня у будівлю сараю влучив снаряд. Миколу привалило цеглою. Росіяни поспішали залишити позицію і не перевірили стан заручників, розказує Віталій.

Сарай, куди влучив снаряд. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Вони запитали: «Чи є хто живий?». Декілька разів, ніхто їм нічого не відповів. Почувся голос десь далі з магазину: «Чи запитали, чи хтось вижив чи ні?» Вони повідомили, що ніхто не вижив, ми почули слова: Слава Богу! Нам менше проблем".

Після відходу російських військовослужбовців, чоловіки вибрались із будівлі та розбіглись по домівках. Повернувшись до сім’ї, більше Микола не виходив з дому до деокупації села.

Де зараз перебувають росіяни нині не відомо, строк покарання рахуватиметься із дня їх фактичного арешту.

Більше дивіться у сюжеті:

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: