Завантаження ...
banner
banner

Чи перестануть росіяни бомбити прикордоння Чернігівщини після "літакопаду"?: думка військового експерта

Чи перестануть росіяни бомбити прикордоння Чернігівщини після "літакопаду"?: думка військового експерта фото

В Брянській області 13 травня неподалік українського кордону розбилися два російські літаки — СУ-34 та СУ-35 та два гелікоптери МІ-8, що їх супроводжували. В 4 російських авіасуднах загинули всі 9 членів екіпажів.

За даними російських ЗМІ, ця авіагрупа летіла бомбити Чернігівщину.

Хто збив літаки і як це може вплинути на частоту бомбардування прикордоння Чернігівщини. Про це Суспільне розпитало військового експерта Михайла Жирохова.

Чи летіли ці літаки бомбити Чернігівську область?

Абсолютно точно. Брянська область і та ділянка, де вони впали — це саме ці місця, звідки росіяни підходять для завдання ударів плануючими бомбами. Інших місць у них немає. Це підтверджує і склад цієї групи: це винищувач-бомбардувальник СУ-34, що несе зазвичай дві бомби. Його прикриває винищувач СУ-35 та два вертольоти — один робить радіоелектронні перешкоди, інший — пошуково-рятувальний. Склад "ударної групи" може варіюватися, однак не суттєво. Адже такі групи завдають точкові удари. Для масованих ударів вони використовують десять літаків, але цього вже давно немає.

Наскільки далеко вони впали від кордону з Україною? Що відомо про падіння? Хто збив літаки (росіяни у своїх пропагандистських ЗМІ стверджують про групу українських диверсантів, — ред.)

Найближче впав СУ-34, це приблизно 40 км від кордону.

Щодо того, хто збив, то тут варіантів небагато. Що росіяни зробили це самостійно, то я б говорити про це не став. Тому що ППО може працювати по одній цілі. І відпрацювати одночасно по чотирьох цілях — це малоймовірно. Є певна ймовірність, але вона дуже-дуже низька. Бо на такій техніці, як літаки та вертольоти є така система, як "свій-чужий", і якщо вони виконують бойові вильоти, то навряд чи виключають цю систему. Варіант, що це українська диверсійна група дуже малоймовірний, адже це дуже складна операція. Вірогідність такої версії дуже мала.

Раніше прикордоння Чернігівщини та Сумщини росіяни бомбили безкарно…

Це вже не перший місяць вони так бомблять. Питання в тому, що перехопити плануючі бомби неможливо. Є тільки два варіанти, як з цим боротися: або знищувати носії на аеродромах базування, або знищувати ці літаки, коли вони підходять туди, звідти скидають бомби. І зараз певним чином ситуація змінилася. Раніше всі системи ППО були зосереджені навколо Києва та інших стратегічно важливих об'єктів, тому "забрати" звідти якусь пускову установку було малореально. Зараз в нас "щось таке" з'явилося. Західні союзники говорять, що передають системи ППО, авіаційні засоби ураження. Може це зенітно-ракетний комплекс спрацював, або відпрацювала американська ракета класу "повітря-повітря".

Чи перестануть нас бомбити, чи навпаки почнуть мститися?

На мою думку, "удар возмєздія" з їх боку буде. Це однозначно. Це їх тактика. Нічого не змінюється. Але надалі вони будуть змінювати свою тактику, враховуючи, що у нас з'явилися засоби враження. Це історично склалося: на кожну нову зброю з'являється новий захист. Це безперервний процес.

Джерело: Суспільне Чернігів

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: