Завантаження ...
banner
banner

Тисяча гривень за послугу, що оплачується державою: «бізнес» лікарів у стінах Чернігівської міської лікарні №2

Тисяча гривень за послугу, що оплачується державою: «бізнес» лікарів у стінах Чернігівської міської лікарні №2 фото

В Україні вже давно діє програма державних медичних гарантій. Тож ситуації, коли в лікарнях за госпіталізацію, кожен аналіз або дослідження треба було платити кошти та купувати в аптеці абсолютно все за свій кошт, вже мали б канути в небуття. Але не все так сталося, як гадалося. Детальніше у матеріалі.

Нещодавно відомому в Чернігові громадському активісту Олександру Гашпару треба було пройти обстеження в міській лікарні №2 задля того, аби чоловіка поставили в чергу на донорську нирку в київському інституті Шалімова.

«Для цього, окрім іншого, мені потрібно було зробити ендо- і колоноскопію.

Тож отримавши електронне скерування від свого сімейного лікаря на ці дослідження, я попрямував у діагностичне відділення на 4-му поверсі в будівлі міської лікарні №2 по проспекту М. Грушевського (колишня вулиця 1-го Травня).

В ендоскопічному кабінеті мене записали на ці дослідження, черга на які була розписана на місяць уперед. Лікар дав пам’ятку щодо підготовки до них і зауважив, що колоноскопія – це доволі болісне дослідження, але його можна зробити із загальною анестезією, яка мені коштуватиме 1000 грн. Тож якщо я погоджуюсь на анестезію, то маю попередити про це завчасно, за кілька днів до процедури.

Почитавши відгуки про процедуру колоноскопії в інтернеті, вирішив, що буду робити її під наркозом і повідомив про це лікаря, як ми і домовлялись. Ну а щодо 1000 гривень, то я вважав, що це офіційно встановлена лікарнею платня за послугу, яка не покривається відповідним пакетом державних медичних гарантій.

Натомість, як виявилося потім, 1000 гривень мені довелося заплатити готівкою лікарю в кабінеті, в обмін на що я не отримав жодного документа про сплату цих коштів», – розповідає Олександр Гашпар.

Ситуація чоловіка обурила, але боротися з несправедливістю йому не звикати. З’ясовувати стосунки в лікарні він не взявся, натомість звернувся до Національної служби здоров’я з відповідним зверненням про, на його думку, сумнівний, із погляду закону, «бізнес» лікарів у стінах Чернігівської міської лікарні №2.

«Отримав відповідь від уповноваженого органу і виявилося, що забезпечення місцевої або загальної анестезії при проведенні колоноскопії входить до пакета відповідної медичної послуги й анестезія під час проведення цієї процедури повністю оплачується державою.

А тепер уявіть, скільки ендоскопіст з анестезіологом у ЧМЛ №2 незаконно заробляють на людях (пацієнтах), якщо вдень вони роблять +/- 5 таких процедур (якщо не більше), а запис на неї на місяць уперед.

І це тільки один ендоскопічний кабінет великої лікарні!

І особисто я не вірю, що цей незаконний «бізнес» лікарі влаштували без санкції керівництва лікарні, і пан Кухар, імовірніше, знав про це і був у долі, заплющуючи на це очі в обмін на відсоток від цієї незаконної діяльності. Бо недарма ж він проміняв крісло начальника управління охорони здоров’я на крісло гендиректора ЧМЛ №2.

А на наступній сесії Чернігівської міської ради пану Кухарю все ж таки доведеться пояснити публічно громаді, як так сталося, що в очолюваній ним лікарні з пацієнтів збирають кеш за медичні послуги, які повністю оплачує держава?» – зазначає Гашпар у своєму пості в соцмережі.

До речі, ЧЕЛАЙН він повідомив, що у відповіді з НСЗУ також йдеться і про те, що лікарня має надати пояснення службі з цього приводу, а також повернути йому гроші. Окрім того, пан Гашпар звертався до прокуратури, а поліція за цим фактом відкрила кримінальне провадження. Щоправда, зі слідчою Олександр Гашпар наразі не зустрічався, бо перебуває в Києві та вирішує питання, пов’язані зі здоров’ям.

А що думає про виниклу ситуацію та чи знає про неї взагалі Владислав Кухар, генеральний директор КНП «Чернігівська міська лікарня №2»?

«Я тільки вчора вийшов на роботу, був у відрядженні. Цим питанням, поки мене не було, займалася адміністрація закладу. Поки це питання розглядаємо і вивчаємо. Жодних висновків поки що немає, тож коментувати поки нічого.

Буде висновок, буде інформація, тоді, звісно, ми його оприлюднимо. Бо нам треба надавати відповідь до НСЗУ й так далі», – сказав Владислав Кухар.

За його словами, цього тижня лікарня вже має визначитися зі своєю офіційною позицією. У свою чергу ЧЕЛАЙН триматиме руку на пульсі цієї ситуації. Тож оперативно повідомлятимемо про подальший перебіг подій чи фінал історії.

Джерело: ЧеLine

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: