Завантаження ...
banner
banner

Чернігівська область придбала через Prozorro дронів на понад 90 мільйонів гривень: яка ситуація в інших областях

Чернігівська область придбала через Prozorro дронів на понад 90 мільйонів гривень: яка ситуація в інших областях фото

За сумою укладених договорів на закупівлю безпілотників Чернігівська область на другому місці за Дніпропетровщиною. З початку повномасштабного вторгнення тут придбали 10 комплексів безпілотників на 90 млн грн.

Більша частина цієї суми — дві закупівлі Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС. Він придбав два комплекси Raybird-3 (ACS-3): за 50 і  37 млн грн, для довготривалих місій і пошуково-рятувальних операцій.  

За підрахунками проєкту DOZORRO Transparency International Ukraine за час повномасштабної війни через Prozorro придбали щонайменше 2348 безпілотників на 601 млн грн по всій Україні. 

Найімовірніше це не всі договори на дрони за цей період. Певний час замовники мали право підписувати контракти напряму без тендерів. 

Найбільше купували квадрокоптери китайського виробництва DJI. На них припадає приблизно 85% усіх придбаних у Prozorro дронів. Наступний за популярністю безпілотник Autel, американської компанії Autel Robotics Co., Ltd

Також купують багато українських безпілотників. Деякі українські БПЛА офіційно дозволили використовувати в армії та національній гвардії — на них було державне замовлення. Серед БПЛА цього типу на озброєні в Україні стоять, зокрема, «Лелека-100», «Фурія» та «Валькірія»

Лідер із закупівель безпілотників у Prozorro — Дніпропетровська область. Тут купили 841 дрон на 223 млн грн. На другому місці за кількістю придбаних безпілотників Луганська область — 307 на 52 млн грн.

«Закупівлі через Prozorro — лише частина того, що передають на фронт. Наприклад, ми імовірно не бачимо у системі те, що придбала платформа UNITED24. А Михайло Федоров нещодавно повідомив, що вона законрактувала уже понад 3800 дронів. Також багато купують волонтери. Лише Фонд Сергія Притули придбав для армії понад 5000 безпілотників», — пояснює аналітик проєкту DOZORRO TI Ukraine Ярослав Пилипенко.  

Окрім дронів для наших військових через Prozorro також купують техніку, що допомагає боротися з ворожими квадрокоптерами-розвідниками. Найпопулярнішими сьогодні є антидронові рушниці. На них уже витартили 27 млн грн. Придбали щонайменше 28 комплектів.

Джерело: ЧеLine

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: