Завантаження ...
banner

Підрив Каховської ГЕС: чи прийматиме Чернігівщина вимушених переселенців

Підрив Каховської ГЕС: чи прийматиме Чернігівщина вимушених переселенців фото

У ніч проти вівторка, 6 червня, російські окупанти підірвали Каховську ГЕС на Херсонщині. В області проводиться евакуація населення, а вода з Дніпра затоплює населені пункти.

За даними МВС, наразі приблизно 80 населених пунктів Херсонщини перебувають у зоні потенційного затоплення. Більшість із них – тимчасово окуповані.

На засіданні РНБО повідомили, що через підрив Каховської ГЕС у річку Дніпро потрапили щонайменше 150 тоннмашинного мастила і можуть потрапити ще понад 300 тонн.

Голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус під час зустрічі з журналістами, повідомив про готовність Чернігівщини прийняти постраждалих.

«Це катастрофа світового рівня, те, що там трапилося. Це вплив не тільки на екосистему тих річок, а й на екосистему Чорного моря. Жахливо, там плавають цілі будинки, все підтоплено. Зараз основна допомога – це відселення людей.

Вчора проводилася Державна комісія з техногенної та економічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Ми не були залучені, бо не залучали області, які постраждали внаслідок російського вторгнення. Там були області, які дотичні до Херсонщини, зараз там вживають екстразаходів щодо відселення. На жаль, із цим ми точно так швидко не допоможемо. Хоча ми готові розмістити та прийняти в себе людей. Надали інформацію, скільки у нас є вільних місць. Це не так і багато, бо і своїм не вистачає, але певну кількість ми готові прийняти. Зараз відселення відбувається в найближчі області, і цього вистачає. Тому стежитимемо за ситуацією тадіятимемо, відповідно до викликів і потреб.

Що далі? Ну, по-перше, треба зупинити ту воду, а далі боротися з наслідками. За підрахунками, необхідно приблизно чотири дні на скид цього водосховища, що зараз проривається через дамбу», – зазначив В’ячеслав Чаус.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: