Завантаження ...
banner
banner

Новий церковний календар: коментар ніжинського священника

Новий церковний календар: коментар ніжинського священника фото

Православна церква України - релігійна організація країни затвердила повний перехід на новий календар. Раніше про таке ж рішення повідомила Українська греко-католицька церква. Тож вже з 1 вересня більшість християн України можуть почати відзначати релігійні свята по-новому.

Різдво буде 25 грудня, а не 7 січня. Так само змістяться й інші свята - такі як Покрова (1 жовтня), Водохреще (6 січня) і Миколая (6 грудня).

Рішення про перехід на новий календар ПЦУ ухвалила на архиєрейському соборі - зібранні усіх єпископів. Він відбувся у Києві в Трапезному храмі Києво-Печерської лаври.

Раніше ми писали: У ПЦУ пояснили різницю між юліанським та новоюліанським календарями. У липні цього року Помісний Собор має затвердити рішення про календарну реформу в Україні, в результаті чого ПЦУ перейде з юліанського на новоюліанський календар свят.

MYNIZHYN.com дізнавався про новий церковний календар. Як буде відбуватися перехід? Чи будуть також служити на старі дати?

Ми запитали про це у Сергія Чечина — настоятеля церкви Всіх Святих, військового капелана, волонтера, Почесного громадянина міста Ніжина.

Зараз  є дуже багато коментарів у засобах масової інформації з приводу впровадження ПЦУ Новоюліанського календаря. Не можна сказати, що всі священослужителі та віряни з цим погоджуються.Швидше за все тут відіграє свою роль проста людська звичка, прив'язка до чисел, місяців, традицій.

Хтось наприклад вважає, що воду на Водохреща можна освячувати тільки 19 січня, бо це якийсь особливо благодатний день по числу, а в інші дні вода так не освятиться. Такі віруючі не розуміють, що спочатку є молитва, а після спільної молитви відбувається сам факт освячення. Можна помолитися і в інший день, а результат буде  таким самим.

Або, наприклад, віряни запитують: що робити зі святом Покрови, якщо його перенесуть з 14 жовтня на 1 жовтня? То коли тоді святкувати свято День захисників вітчизни та День українського козацтва?

Думаю що це питання буде узгоджено з державою.В основному -  більшість за зміни. Наразі відбувся архієрейський собор. Чекаємо рішення Помісного собору, який прийме остаточне рішення.Тоді, швидше за все, перехід відбудеться 1 вересня.Хто ж захоче святкувати по старому стилю, ну що ж - це їхнє право. З часом все стане на свої місця.

До теми: ПЦУ переходить на новий календар. Коли буде Різдво, Великдень, Покрова і Миколая

Яка різниця між календарями? 

Собор Всіх Святих у Ніжині публікує календар на фото: 

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: