Завантаження ...
banner
banner

У Чернігові презентували документальний фільм “Міста та їхні герої”

У Чернігові презентували документальний фільм “Міста та їхні герої” фото

У Чернігові відбулась прем’єра кіноальманаху з шести документальних фільмів, пыд назвою “Міста та їхні герої”. Один із фільмів присвячено Чернігову і його героїчним мешканцям. Своєю історією ділиться приватний охоронець Артем Ракітін.

Волею долі він став провідником для десятків тисяч людей, які прагнули виїхати з Чернігова під час облоги та активних бойових дій у передмісті. Ризикуючи власним життям, Артем та його побратими евакуювали понад 26 000 мешканців міста Чернігова, яке перебувало в облозі. Понад 26 тисяч життів було врятовано, жоден мирний житель не загинув і не постраждав під час евакуації — це документально підтверджені факти. Ця дивовижна і правдива історія мужності та самовідданості українських чоловіків лягла в основу фільму.

“Ми робили все що від нас залежить. По 10-11 діб практично не виходили з машини,  згадував на прем’єрі Артем Ракітін.  Для мене ті події – це справді про цінність людини і людського життя. І це змінило мене, змінило мій сенс життя і ставлення до нього. Дякую всій команді, разом із якою ми все це робимо!”

“На зйомках було і легко, і водночас складно,  пригадує продюсерка проєкту Анастасія Вергелес. – Ми трохи вагалися щодо того, чи справді наш це герой. Але режисерка Ольга Гібелінда наполягла, що історія Артема повинна бути в нашому фільмі. Я вдячна Артему за довіру. І його дружині  за те, що вона довірила нам сина, який теж є в нашій стрічці”. 

Протягом тижня до прем’єри в  Чернігові діяла також фотовиставка “Міста та їхні герої”, де показують  світлини, зроблені в різних містах України, постраждалих від російського вторгнення — пейзажі міст та світлини окремих об’єктів, а також фото мешканців міст, які відіграли важливу роль у захисті свого краю від російських загарбників. 

Героями фотовиставки з Чернігова стали,  містяни, яких війна перетворила на справжніх героїв: волонтерка Олена Котенко, копірайтерка Наталя Орлова, працівник ДСНС Максим Жилко, музикант і волонтер Ігор Хонін, завідувач відділення травматології Чернігівської міської лікарні № 2 Богдан Рожило, власник архітектурного бюро та військовий медик Артур Дорохін, головний інженер електромереж Андрій Галюга. 

Мета проєкту “Міста та їхні герої”  показати всю правду про героїзм українського народу і трансформацію звичайної людини у справжнього героя. У шести українських містах – Харкові, Миколаєві, Чернігові, Охтирці, Баштанці та Іванкові  було обрано свого героя для документального фільму про місто. Кожен фільм розкриває свою сторінку волонтерства, дієвості та любові до власної країни від українців. Режисерами стрічок виступили Ольга Гібелінда та Андрій Литвиненко.

Шість короткометражних документальних фільмів “Міста та їхні герої” вже показали в містах, де їх знімали – Баштанці, Охтирці, Іванкові, Харкові, Миколаєві та Чернігові. В суботу 24 червня їх представлять у Львові, а 3 липня – в Києві. Більше про “Міста та їхні герої”  на сайті проєкту та на сторінках у соцмережах. Проєкт реалізується за сприяння Проєкту USAID “Економічна підтримка України”.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: