Завантаження ...
banner
banner

Квітковий сезон у Ніжині: де, хто та в яку ціну продає живі квіти?

Квітковий сезон у Ніжині: де, хто та в яку ціну продає живі квіти?  фото

Теплої пори в людних місцях Ніжина можна придбати розкішний букет прямо з квітника і за досить добру ціну. Почім квіткова краса у нашому місті і чиї працьовиті руки нам її пропонують — у розвідці MYNIZHYN.com

Знайти «точки» з домашніми квітами у Ніжині не важко. Вони, як і в кожному місті там, де ходять люди. Це звісно ж центральний ринок, де щоправда ми ранком базарного дня нарахували не так і багато продавців букетів, як очікували, а також зупинка «Міськлікарня», майданчик біля ринку «Афганець».

Продавчинь з ошатними оберемками квітів можна побачити і біля «Фори», що по вул. Шевченка. Головне ж правило щоб вполювати привабливий букет і за гарні гроші — йти треба рано. Це стосується перших двох локацій. А ось на «Афганці» і біля «Фори» навпаки — все краще з’являється під вечір.

На одному з входів до центрального ринку не дає пройти мимо десятилітрове відро з розкішними ромашками.

Крупні жовті пуп’янки-сонця, гіллясті довгі стебла. Вже не перший рік продає такі і багато інших квітів пані Любов. За одну велику ромашку просить 10 гривень. Але, каже, що завжди йде на зустріч покупцю, а бувають випадки, коли і дарує. Такі історії жінка згадує зі сльозами на очах, особливо коли приходять по квіти для наших захисників... Треба сказати, що всі продав чині, з якими ми спілкувалися говорили про подібне...

Для мене вирощування квітів віддушина, особливо після того, як помер чоловік. По відношенню до квітникарства, я не професіонал, а любитель, але живу цим. Доглядаю за рослинками з гарними думками, розмовляю з ними. Квіти це радість, а яка нам зараз радість. Квіти трішки настрою додають. Нехай буде мир головне і все буде добре.

Окрім ромашок жінка також продає стрункі лілії, каріопсиси, м'яту монарду, гербери, гіпсофілу. Ціни залежать від багатьох факторів. Загалом же букет у пані Любові можна придбати в середньому за 80-100 гривень, а приміром одну велику лілію за 50.

Красуні-ромашки серед безлічі квіткової розсади є на прилавку і у пані Людмили. Продає їх букетами від 60 гривень і поштучно по 5-8 гривень. Вона займається квітами скільки себе пам’ятає і має великий різноманітний квітник вдома. А ще жартома згадує свого шкільного вчителя ботаніки, який ставив їй з цього предмету четвірку.



З домащнього квітника виносить пані Людмила на ринок і пухкенькі букетики лаванди, яка стоятиме в хаті дуже довго. Даруватиме не лише приємний запах, а й відштовхуватиме комах. Також це гарний варіант для подарунка за дуже помірною ціною — 15 гривень.

—  Торгівля йде по-різному, — каже продавчиня. — Не можна сказати, що люди економлять на квітах. Хто звик купувати квіти, хто їх любить, той і не відмовляє собі у такій радості. У мене є навіть постійні клієнти. Купують не лише кавалери і не тільки на свята, на подарунок. Беруть жінки і бабусі для дому, для настрою. Покупцю завжди йду на зустріч і ставлю доступну ціну. Буває і віддаю букет людям безкоштовно. Бажаю нам всім миру і добра! Це головне.

Зараз ромашка майже головна на прилавках. Пізніше підуть гладіолуси, інші квіти — розповідає Євдокія Федосіївна, з-за прилавка з розлогими ромашковими букетами і одним трояндовим. — Я прикрашаю букетики ромашок ще перекотиполем. Дуже пасує і допомнює композицію з квітів. Букети всі сама виготовляю. Квітникарсто — це моє хобі, особливо коли вийшла на пенсію. Так, вирощувати і доглядати за квітами нелегко, але я все одно маю квітів більше на своєму городі, ніж картоплі.  І це хоббі допомагає мені ділитися красою квітів з людьми.



У Євдокії Федосіївни букет ромашок можна купити за 70 гривень, а збір з трьох троянд за 60.

Є у ніжинських вуличних продавчинь квітів і справжня екзотика, така як польові квіти. Букетики з сокирок, котиків, волошок, звіробою та іншого пахучого і милого оку квіту з полів Ніжинщини коштують у пані Галини 15 гривень. Також є в неї і букети ромашок, зокрема жовтих, від 30 гривень.



Як зазначила, жінка, виростити, чи зібрати в полі квіти це копітка праця, яку не кожен цінує, але на яку цінитель обовязково знайдеться. З цим важко не погодитись, особливо, коли бачиш, що це праця, здебільшого, літніх жінок, які намагаються не лише віддати дань хобі, а й заробити копійчину до пенсії. І їх букети нічим не поступаються магазинним, навпаки становлять неабияку конкуренцію.

Приєднуйтесь до Телеграм каналу https://t.me/My_Nizhyn та Вайбер

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: