Завантаження ...
banner
banner

Чернігівський обласний центр крові закликає здати кров для військових: подробиці

Чернігівський обласний центр крові закликає здати кров для військових: подробиці фото

Стати донором та врятувати життя. Чернігівський обласний центр крові закликає всіх небайдужих прийти та допомогти військовим. Аби закрити всі потреби, центр щоденно повинен приймати до 50 людей, йдеться у сюжеті телеканалу «Новий Чернігів».

 

– Потреба в крові є кожного дня, особливо в теперішній час. Дуже потребують військові кров. Ви знаєте, що нашу Чернігівську область обстрілюють кожного дня, тому ми повинні допомагати щоденно, – говорить Лілія Бузницька, генеральна директорка Чернігівського обласного центру крові.

Перед забором крові майбутні донори на місці проходять обстеження та отримують довідку про стан здоров’я. Якщо людина не має захворювань і протипоказань, кілька днів до процедури не вживала алкоголь, жирну та гостру їжу, її допускають до донації.

– Наш центр повинен мати запас крові, тому що, ви розумієте, ми не знаємо, що завтра буде з нашим містом, з нашою областю. Але на сьогоднішній день ми розуміємо потребу армії і кожного дня повинні знати, що якщо до нас сьогодні-завтра звернуться за компонентами крові, то ми повинні забезпечити всіх, – каже пані Лілія.

Як розповіли медики, чернігівці здавали кров навіть у лютому-березні минулого року, під час активних бойових дій та облоги міста. Адже донорська кров необхідна як військовим, так і цивільним, що потребують невідкладної медичної допомоги та оперативного втручання.

– Країна знаходиться в стані війни, ми втрачаємо багато життів, люди також дуже сильно хворіють зараз: онкогематологія, гематологічні хворі, кардіологічно хворі, вагітні, – зазначає Наталія Присяжна, завідувачка відділу комплектації донорських кадрів.

Пані Наталія наголошує: за день центр може прийняти й понад 100 людей. Самі ж містяни, які здають кров, розповідають, що роблять донації як задля допомоги хворим, так і для попередження розвитку власних хвороб.

Донори крові говорять:

  • Я здаю кров все своє життя, я вже маю свідоцтво почесного донора. Ну і зараз здаю особливо в такий тяжкий час хлопцям нашим захисникам ЗСУ.
  • Здаю кров сьогодні для дівчинки, яка буде народжувати, треба бути донором. А взагалі прийняв для себе рішення, дуже багато є інформації, що потрібна кров. Не жалко, зовсім, треба допомагати, може колись вона врятує життя комусь.
  • Це мені подобається. Перші рази я здавав років 10 тому у Києві в національному інституті рака, мені сподобалось. Собі у задоволення здаю десь раз у півроку. Тут почув у соціальних мережах, що потрібна четверта група.
  • Я думаю, що в принципі це має бути зараз важливо для всіх, тому що існує дуже гостра потреба зараз в крові. І постійно центр крові просить, щоб донори приходили і тим паче це те, що ми можемо зараз тут робити, поки нас на фронті захищають.

За статистикою, кожен донор рятує три життя. Лікарі закликають не боятися здавати кров, адже за два місяці вона повністю відновлюється, а сама процедура не шкодить організму, навпаки – покращує самопочуття та загальний стан здоров’я людини.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: