Завантаження ...
banner
banner

На Чернігівщині можуть закрити гімназію, бо на укриття не виділяють кошти: що відомо

На Чернігівщині можуть закрити гімназію, бо на укриття не виділяють кошти: що відомо фото

У селищі Березна, що у Чернігівському районі, під загрозою закриття опинилася гімназія. Навчальний заклад не має підвального приміщення, тож колектив разом із батьками облаштували під ці потреби погріб. Він вміщує не більше 10 людей одночасно, тому минулий навчальний рік пройшов у змішаній формі – діти навчалися в три зміни, розповів директор Віктор Шевченко.

Колектив гімназії разом із батьками облаштували під потреби укриття погріб. ФОТО: Суспільне Чернігів

У неділю, 16 липня, на подвір’ї Березнянської гімназії зібралися батьки учнів та вчителі, які виступили проти закриття гімназії, де зараз навчаються 57 дітей.

Батьки та вчителі обговорюють ймовірне закриття гімназії. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Комісія була, надала приписи, що треба зробити. Ми все виконали, потім прийшла комісія, дала акт приймання цього найпростішого укриття. І одна-єдина умова – це одночасно може перебувати тільки 10 людей в укритті. Для нашого закладу це дуже мало. У 22/23 навчальному році ми навчалися за змішаною формою – у нас було три зміни", — сказав Віктор Шевченко.

За новою постановою з 1 вересня, каже директор, вони мають поновити повноцінне очне навчання. Педколектив разом із батьками звернулися до депутатів селищної ради і 28 квітня 2023 року вони прийняли рішення виділити на розширення укриття 50 тисяч гривень. Директор надав дані, які будівельні матеріали їм потрібні. Після цього, гроші їм так і не перерахували.

Директор Березнянської гімназії Віктор Шевченко. ФОТО: Суспільне Чернігів

На думку Віктора Шевченка, селищний голова не хоче виділяти гроші, бо планує закрити їхню гімназію. Те ж саме говорить і голова батьківського комітету Світлана Усовець. За її словами, батькам говорили переводити дітей до місцевого ліцею.

"У 2022 році у нас були теж батьківські збори, теж в липні, і нам голова сказав, що якщо до 1 серпня хтось не напише заяву перевестися в ліцей, то вже далі можливості не буде – ви залишитесь взагалі без навчання, бо вашу школу ми закриємо. Тобто нам навіть ось такий ультиматум ставили. У нас багато хто з батьків дійсно повірили і перевели туди", — сказала Світлана Усовець.

Голова батьківського комітету Світлана Усовець. ФОТО: Суспільне Чернігів

Світлана говорить, що їм потрібні лише дозвіл та будматеріали. Далі вони готові все робити самостійно. Переводити дітей до ліцею не хочуть, через те, що туди потрібно добиратися близько чотирьох кілометрів. Організувати підвіз не можуть, каже Світлана Усовець, через погані дороги.

Ця гімназія неперспективна – так вважає голова Березнянської селищної ради Володимир Павленко. Каже: у селищі є ліцей, розрахований на 700 учнів, зараз там навчається 450.

Голова Березнянської селищної ради Володимир Павленко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Володимир Павленко говорить: громада зверталася у Чернігів до управління містобудування та архітектури. Цього місяця надійшла відповідь, що потрібно обстежити укриття та розробити проектно-кошторисну документацію. Щоб її замовити, директор має звернутися до відділу освіти із запитом та перспективним планом.

"Просимо розробити проектно-кошторисну документацію на… На що? На укриття чи на реконструкцію? На скільки людей? Відділ освіти звертається до селищної ради, ми розглядаємо на сесії, на сесії приймається рішення на надання дозволу, на розробку проектно-кошторисної документації. Якщо депутати приймають рішення «ЗА»? – Будемо будувати. Я ж людина якоюсь мірою підневільна, тому що я підпорядковуюсь депутатам. Але це має бути аргументовано не криками і «хотілками», а реальними розрахунками", — сказав Павленко.

Колектив гімназії разом із батьками облаштували під потреби укриття погріб. ФОТО: Суспільне Чернігів

17 квітня у Березні пройшла сесія селищної ради. На ній знову обговорили питання укриття в гімназії. Після виступу директора та обговорення депутати прийняли рішення – зібрати на місцевому рівні комісію, яка огляне укриття і вирішить, що з ним робити далі.

Більше дивіться у сюжеті:

Джерело: Суспільне Чернігів

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: