Завантаження ...
banner
banner

Стан забрудненості річок Чернігівщини: подробиці

Стан забрудненості річок Чернігівщини: подробиці фото

За інформацією Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського, стан річок Десна, Білоус, Мена та Остер у червні був задовільний. Яка ситуація нині? Читайте у матеріалі.

Про це повідомляє Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА

А саме:

  • кисневий режим зазначених водних об’єктів становив 2,33-13,10 мгО2/дм3, при цьому низький вміст розчиненого у воді кисню на рівні 2,33-3,00 мгО2/дм3 зареєстровано у річках Білоус в межах м. Чернігів та Мена в м. Мена;
  • в р. Білоус в межах міста спостерігався підвищений втричі вміст сполук нітрогену амонійного, але у порівнянні з попереднім місяцем цей показник зменшився;
  • в річках Остер та Удай зафіксовано перевищення допустимої норми біохімічного споживання кисню в 1,3 рази;
  • у порівнянні з травнем майже вдвічі підвищився вміст фосфору загального у річках Мена та Остер.

Вміст інших забруднювальних речовин, що визначались, не перевищував значення гранично допустимих концентрацій для водойм рибогосподарського призначення та суттєво не відрізнявся від попереднього місяця.

Комунальними підприємствами області, які надають результати досліджень до Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА, постійно ведуться гідрохімічні дослідження поверхневих вод в створах річок Десна, Білоус, В’юниця, Удай, Іченька, Остер та Снов вище і нижче скидів з очисних споруд підприємств.

Щомісячно фіксується перевищення вмісту сполук заліза загального і мангану, а також є перевищення за показником БСК5 (біохімічне споживання кисню за 5 діб) та нітритів майже у всіх перевірених річках. Спостерігається перевищення ХСК (хімічне споживання кисню), фосфатів та завислих речовин в контрольних створах р. Іченька. Більшість досліджувальних показників на вміст забруднювальних речовин не перевищують значення гранично допустимих концентрацій.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: