Завантаження ...
banner
banner

Ветеран Другої Світової війни відсвяткував свій сотий день народження

Минулої п'ятниці, 23 жовтня, свій поважний сотий ювілей відсвяткував ніжинець Яків Матвійович Крутько. Привітати його до зали в ЗОШ № 5 завітав заступник міського голови Ігор Алєксєєнко, син ювіляра Микола Крутько


Минулої п’ятниці, 23 жовтня, свій поважний сотий ювілей відсвяткував ніжинець Яків Матвійович Крутько.

Привітати його до зали в ЗОШ № 5 завітав заступник міського голови Ігор Алєксєєнко, син ювіляра Микола Крутько, голова ветеранської організації Лариса Алєксєєнко, представники дарницього вагонного депо, друзі, вчителі та учні школи, представники Червоного хреста, ніжинці.
 
Яків Матвійович – відважний моряк, кавалер двох орденів Вітчизняної Війни, ордена Слави. Він пройшов усю Другу світову війну.
 
Cин конюха Матвія та селянки Марфи. Свого часу закінчив семирічку, навчався у ніжинському училищі культури й мистецтв бібліотекарській справі. Майже все своє життя займається спортом, атлетикою. Пізніше вступив на факультет фізкультури Ніжинського педагогічного інституту. Але, будучи на другому курсі інституту, Якова Матвійовича забрали до військкомату.
 
Із початком війни, у 1941-му, його призвали на службу на Чорноморський флот моряком-підводником. Служив на підводному човні під назвою «Щука». Перше поранення обох нижніх кінцівок Яків Матвійович отримав у Чехословаччині й потрапив до госпіталю. Опісля демобілізації, повернувшись додому. Закінчив курси у Боярській залізничній школі. Там він отримав нову професію оглядача-ремонтника вагонів.
 
Яків Матвійович разом із своєю дружиною народили та виховали трьох синів. У ювіляра також є онука.

nizhynrada.org
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: