Завантаження ...
banner

Ніжинцю присвоїли звання «Герой України» та перейменували вулицю на його честь на Донеччині

Ніжинцю присвоїли звання «Герой України» та перейменували вулицю на його честь на Донеччині фото

24-річному Данилу Мурашку, майору, командиру авіаційної ланки авіаційної ескадрильї, ніжинцю, який відвів підбитий літак від селища Шабельківка Краматорського району на Донеччині, чим і врятував близько чотирьох тисяч місцевих жителів, присвоєно звання «Герой України». Також на честь Данила Мурашка перейменували вулицю в Шабельківці.

— «Я відвернув!» — єдине, що встиг прокричати Данило. Я летів першим, він за мною, — згадав останній виліт Мурашка Ростислав ЛАЗАРЕНКО, його побратим, командир другої ескадрильї. — Від Данила ніколи не почуєш: «Не полечу, утомився, хочу додому…» Ніколи… У нього на першому місці була війна.

27 січня 2023 року під час бойового завдання Данило на СУ-25 підбив ворожий винищувач.

— Як падав літак, я бачила у вікно селищної ради. Це було о 15.25. У центрі селища, у пункті видачі хліба і гуманітарної допомоги, якраз стояло близько чотирьох тисяч людей. Поряд магазини, церква, школа з дитячим садочком в одній будівлі. Підбитий літак летів у той бік. Але льотчик вправно вирулив. Упав за селищем у полі, кілометрів за два-три, — згадувала 27 січня Ірина ЛИТВИНОВА, діловод Шабельківського старостинського округу Краматорської територіальної громади. — Пілот катапультувався, на жаль, врятуватися не зміг. Але життя наших односельців він врятував. Не вистачило висоти для розкриття парашута. Про подвиг Данила Мурашка не забудемо. Після перемоги в Шабельківці обов’язково з’явиться вулиця на його честь.

Обіцяли — зробили за пів року. Колишня Волгодонська, центральна вулиця Шабельківки, від 19 червня названа ім’ям Данила Мурашка.

— Селище Шабельківка — це околиця, яка приєднана до Краматорська. Складається з приватного сектору. Навесні, під час електронного голосування, жителі селища одноголосно запропонували назвати головну вулицю ім’ям Данила Мурашка. Питання розглядалося два місяці, — розповів Ігор ЄСЬКОВ, начальник управління з питань інформаційної політики Краматорської МВА. — Усього в Краматорську тоді перейменували 307 топонімів, пов’язаних з росією: вулиць, провулків, скверів.

Також з 21 березня на офіційному сайті звернень на адресу президента України збирали підписи під петицією з проханням присвоїти Данилу Мурашку звання «Герой України». Вона зібрала 25796 підписів. Указом президента України від 8 липня 2023 року Данилу Мурашку присвоєно звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» — посмертно.

З 24 лютого 2022 року наш земляк здійснив 141 бойовий виліт. Знищив близько 70 одиниць броньованої техніки, 600 окупантів, понад 80 автотранспортних засобів, приблизно 30 автоцистерн пально-мастильних матеріалів.

За свої бойові досягнення Данило Мурашко нагороджений орденами Богдана Хмельницького всіх трьох ступенів. Похований Герой у Ніжині, на Гуньківському кладовищі.

Джерело: "Вісник Ч", авторка Ольга САМСОНЕНКО. Фото з інтернету

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: