Завантаження ...
banner
banner

Роботизована машина розміновує територію Чернігівщини: подробиці

Роботизована машина розміновує територію Чернігівщини: подробиці фото

15 хвилин роботи механізованої машини MV-4 заміняє пів робочого дня групи саперів. Здійснює дистанційне розмінування території на відстані 50-70 метрів за допомогою пульту управління. Роботизований комплекс для розмінування приїхав до України з Хорватії, його українським рятувальникам надав фонд Говарда Баффета. В Україні їх десять, один з них нині працює на Чернігівщині.

Комплекс для розмінування MV-4 призначений для знешкодження протипіхотних мін. У полі поблизу села Буди працюють рятувальники з Сумщини, за кілька десятків метрів працюють чернігівські сапери.

Роботизований комплекс MV-4 в роботі на Чернігівщині. ФОТО: Суспільне Чернігів

"За день ми в середньому робимо 20 соток, тому поки не знаємо максимальної можливості плюс, дивлячись який ґрунт, який бур’ян, якщо тут він високий, то ще хтозна, але думаю на траві буде набагато швидше. Тут в нас є дисплей, ось тут всі дані показники машини, ось цей джойстик для руху, а цей джойстик для управління органами", — сапер-оператор з Сумщини Ярослав Кулик.

Сапер-оператор з Сумщини Ярослав Кулик. ФОТО: Суспільне Чернігів

Перед тим, як приступити для розмінування за допомогою машини на території України, рятувальники пройшли спеціальне навчання у Хорватії

"Спочатку був теоретичний матеріал, а потім разом почали переходити на практику, ми вивчали як управління машиною, так і ремонт. І тому ми отримали сертифікати як операторів, так і механіків. Оскільки під час випадків детонації машина буде ламатися і немає часу представників заводу чекати, тому одразу навчають і на механіків", — каже начальник відділення механізованого розмінування Олександр Харченко.

Начальник відділення механізованого розмінування Олександр Харченко (м. Ромни). ФОТО: Суспільне Чернігів

Корпус та конструкції машини витримують детонацію мін та боєприпасів, розповідає Олександр Харченко.

"Якщо працює сапер і йде суцільне розмінування, то він працює на колінах, а машина цю територію може пройти набагато швидше. Те, що машина робить за один прохід, то 50 метрів ширина робочої поверхні машини розмінування 1,70 см. Саперу на це знадобиться день, або принаймні півдня. Машина ж це проходить за 15 хвилин".

Ярослав Кулик розповів, як саме працює машина.

Роботизований комплекс в роботі. ФОТО: Суспільне Чернігів

"В неї максимальна швидкість п'ять кілометрів на годину, а в роботі 1-1,5 кілометра. Ми їдемо не поспішаючи, дорогою вона розбиває ґрунт і все те, що знаходиться на ґрунті й все. Машина ці вибухонебезпечні предмети своїм робочим органом вона їх перемолола, вона розбила цей боєприпас, там залишились лише залишки та уламки".

Сапери керують машиною на відстані. ФОТО: Суспільне Чернігів

За кількадесят метрів звідси працює група саперів з Чернігівщини. Вони здійснюють планові роботи з технічного обстеження території.

Пульт керування роботизованою машиною в руках у сапера. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Близькі села були захоплені як захоплені російськими, так і деокуповані українськими ЗСУ, тут було підбито багато ворожої техніки, а також здійснювалося багато обстрілів. З часів повномасштабного вторгнення на Чернігівщині сапери здійснили п'ять тисяч виїздів, було знищено понад 60 тисяч вибухонебезпечних предметів, розміновано понад 40 тисяч гектарів землі, а з них 37 тисяч, це сільські угіддя", — зазначив начальник відділення механізованого розмінування Артем Стрік.

Начальник відділення механізованого розмінування Артем Стрік (м. Чернігів). ФОТО: Суспільне Чернігів

Детальніше у сюжеті:

Джерело: Суспільне Чернігів

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: