Завантаження ...
banner
banner

До 30-річчя відкриття музею «Поштова станція» у Ніжині

До 30-річчя відкриття музею «Поштова станція» у Ніжині фото
Музей «Поштова станція» – відділ Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського, урочисто відкрито у дні святкування 1000-ліття Ніжина 16 вересня 1993 р. Про історію його створення - читайте у матеріалі.

Виконком Ніжинської міської Ради депутатів трудящих у 1985 р. прийняв рішення «Про відкриття музею «Поштова станція Ніжина» у будинку, в якому 25 жовтня 1860 р. народився видатний український радянський живописець-баталіст, лауреат Державної премії СРСР, заслужений діяч мистецтв УРСР, академік Микола Семенович Самокиш». Робота над створенням експозиції розпочалася з пошукової роботи у архівах наукових співробітників Ніжинського краєзнавчого музею Юрій Сергійовича Москаленка та Ольги Петрівни Пономар. Через передчасну смерть Ю. С. Москаленка всю подальшу роботу по створенню тематико-експозиційного плану нової експозиції продовжила Ольга Пономар. Вона розшукала в архівах Києва та Санкт-Петербурга низку цінних документів про відкриття та функціонування в Ніжині поштової станції, згуртувала дружній творчий колектив, керувала всім процесом роботи. Згодом вона очолила відділ і була його незмінною завідувачкою без малого чверть століття.
Художній проект експозиції розробив член Спілки художників України Степан Брік (Київ). Над виготовленням обладнання та вітрин працювали ніжинські майстри Борис Рогозкін та Юрій Ахтирський, художнє оформлення виконав художник Валерій Ісаєнко, підведення електрики зробив Леонід Пономар. Старовинні меблі реставрував художник-реставратор музею Юрій Галай. Збором та підготовкою експонатів займалися працівники відділу фондів Лілія Руденко та Марія Майборода. Також над експозицією працювали наукові співробітники Фаїна Лапіна та Світлана Саволєй.
Значну допомогу у створенні та відкритті музею – моральну, фінансову, будівельними та оформлювальними матеріалами надав тодішній голова виконкому Ніжинської міської ради Анатолій Платонович Романенко. Він же домігся відкриття 3-х штатних одиниць для нового відділу. Ольга Пономар стала першою завідуючою, Світлана Назаренко – науковим працівником, Маргарита Звягінцева – доглядачем.
У травні 1993 р., незадовго до відкриття експозиції, уродженець Ніжина, краєзнавець і меценат Олександр Миколайович Лазаренко передав рідному місту власну колекцію предметів дорожнього побуту, яку збирав протягом свого тривалого життя, яка гармонійною складовою увійшла до нашої експозиції. В Музеї «Поштова станція» представлено більше 500 оригінальних експонатів. Меморіальний розділ експозиції присвячений художнику Миколі Самокишу (1860-1944).
У 2018-2021 рр. за ініціативою колективу музею, нового директора Ніжинського краєзнавчого музею Геннадія Дудченка та за підтримки міськвиконкому в «Поштовій станції» було проведено низку ремонтних робіт. Замовлені та встановлені нові сучасні вітрини, відтворено стоянку для поштових екіпажів. Старий віз, сані, та модель диліжанса приваблюють малечу. Нажаль, війна завадила подальшій реконструкції, але музей продовжує гостинно приймати відвідувачів. (Далі буде).



Лілія РУДЕНКО, завідувачка відділу Музей «Поштова станція».
НКМ імені Івана Спаського

Ніжинський краєзнавчий музей ім. Івана Спаського


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: