Завантаження ...
banner
banner

У Ніжині встановили автоматичні двері для укриттів: коли спрацьовує сирена — замок автоматично розблоковується

У Ніжині встановили автоматичні двері для укриттів: коли спрацьовує сирена — замок автоматично розблоковується фото

Працюватиме за відсутності електрики та зв’язку, — першу систему автоматичного відчинення дверей в укритті встановили у Ніжині на Чернігівщині. Міський голова Олександр Кодола називає це експериментом, говорить, якщо система виявиться зручною в користуванні для жителів мікрорайону, її поступово впроваджуватимуть у решті сховищ.

Укриття у спальному районі міста Ніжин розташоване у п’ятиповерхівці та може вмістити до 1 300 людей.

"Коли звучить сигнал повітряної тривоги, вже укриття відкрите, і всі: і мешканці цього будинку, і навіть ті, хто поруч, можуть туди спуститися і зайти у безпечне місце", — говорить Кодола.


Міський голова Ніжина Олександр Кодола. ФОТО: Суспільне Чернігів

За його словами, над встановленням автоматичної системи відкриття дверей, почали працювати після трагедії в Києві 1 червня 2023 року. Тоді троє людей (двоє жінок та 9-річна дівчинка) загинули від уламків російської ракети під стінами укриття через те, що не змогли у нього потрапити.

"Зробили висновки над цим. По-перше, у нас чітко є відповідальні особи по всім укриттям будь-якої форми власності. Є контакти, як на цьому, хто відповідальний. Ну а в ідеалі, щоб ці укриття не залежали від однієї людини".


Укриття в Ніжині. ФОТО: Суспільне Чернігів

Двері в укриття закриті, коли нема тривоги. Коли спрацьовує сирена — замок автоматично розблоковується.

Начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій виконкому міськради Ігор Овчаренко каже:

"Кімната, що тут знаходиться, вона під охороною, бо там є обладнання для цього укриття. В разі, коли відкривається укриття під час повітряної тривоги, приходить відповідальна особа, і виносяться лави. Тут і сигналізація знаходиться, і камера стоїть, яка в разі несанкціонованого доступу робить знімки і відправляє на додаток у телефоні".


Начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій виконкому міськради Ігор Овчаренко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Така система разом із камерою спостереження та сигналізацією коштувала 47 тисяч гривень говорить Овчаренко. Нею також можна керувати і зі спеціального додатка у смартфоні.


Додаток у смартфоні. ФОТО: Суспільне Чернігів

Керівник охоронної фірми, яка встановлювала систему, Руслан Костриця говорить, що вона працюватиме і за відсутності електроенергії. Система має резервне живлення, якого вистачить приблизно на тиждень роботи. Крім того, мешканці будинку отримали магнітні ключі, якими можуть відкривати укриття.


Система автоматичного відчинення дверей в укритті. ФОТО: Суспільне Чернігів

Також за його словами, при встановленні системи врахували усі можливі варіанти розвитку подій.

"Якщо є GSM, воно працює по GSM. Якщо немає GSM, працює через Інтернет. Якщо немає ні Інтернету, ні GSM – працює ключ, вони відчиняють ключем. Якщо не працюють ключі, приїжджає наряд і фізично відкриває іншим ключем".


Керівник ПП "Реломакс" Руслан Костриця. ФОТО: Суспільне Чернігів

Цього року в укритті зробили косметичний ремонт. За словами Олександра Кодоли, це коштувало міському бюджету близько 200 тисяч гривень. За ці гроші тут забетонували підлогу, полагодили припливну вентиляцію, пофарбували стіни та завезли інвентар, зокрема, лави та ліжка.

"В укритті було встановлено металопластикові вікна і для того, щоб осколки сюди не потрапляли – такі щити металеві".


Укриття в Ніжині. ФОТО: Суспільне Чернігів

За словами Кодоли, загалом у Ніжині 154 укриття, найбільше у багатоповерхівках.

"Ми побачимо, як ця система буде працювати. На сьогодні схвальні відгуки від мешканців цього будинку, і в принципі, будемо поширювати поступово і на всі інші укриття, які є по нашому місту".


Укриття в Ніжині. ФОТО: Суспільне Чернігів

Протягом минулого року Ніжин виділив понад 17 мільйонів гривень з міського бюджету на ремонт укриттів. Більша частина цих грошей пішла на ремонт сховищ у закладах освіти та медицини, говорить Ігор Овчаренко. На відновлення укриттів для цивільних у спальних районах міста цього року заплановано 3,5 мільйона гривень.

"На сьогодні використано більше ніж 1,5 мільйона гривень, відремонтовано вісім укриттів. Ще плануємо відремонтувати вісім".


Джерело: Суспільне Чернігів

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: