Завантаження ...
banner
banner

Мільярд на кожну смугу: на якому етапі будівництво моста в Чернігові


Кожен, хто їхав з Чернігова в київському напрямку (або в Чернігів), знає, що поряд з тимчасовим мостом через Десну компанія «Автострада» будує новий, постійний. Наш старий міст був зруйнований російськими авіабомбами 23 березня 2022 року.

Максим ШКІЛЬ, засновник компанії «Автострада», у липні розповів на своїй сторінці в соціальній мережі про відкриття тимчасового мосту:
«У березні 2022 росіяни повністю знищили два металеві 80-метрові прольоти. На 11-метровій глибині лежала не тільки 400-тонна конструкція старого мосту, а й залишки інших мостів, які будувалися на цьому місці з 19 сторіччя. Щоб влаштувати тут нові опори і збудувати тимчасовий міст, перш за все, потрібно було повністю розчистити дно. І це була справді титанічна робота, в якій ми задіяли величезну кількість техніки та працівників. Піротехніки підривали затоплені балки. Після них на дно опускалися водолази, які розрізали шматки конструкції. Інженери «Автостради» сконструювали спеціальний тяговий пристрій, який стягував шматки до берега, адже найважчі не міг підняти з води жоден кран. Водолази здійснювали підводну різку в екстремальних умовах: велика глибина, холодна вода, висока швидкість течії, видимість під водою не більше 30 см. Вода постійно несла пісок та коріння дерев. Рівень замулення балок на дні сягав понад сім метрів. Усі роботи виконувались вручну, на глибині 11 метрів, щоб розмити балки, залучали земснаряди.
Ми пережили дві повені. Вода затопила всю прилеглу територію. Нам довелося працювати під час найбільшого зимового паводку на Десні за останні 129 років. Тричі річка несла з білорусі уламки криги. Наша команда мала змогу працювати лише з плавзасобів. Але ні на день не зупинила роботи».

Старий міст через Десну був на дві смуги руху. Новий міст буде 628-метровий, на чотири смуги руху. Висота — 22 метри. Роботи почалися в липні.
Коли його відкриють і скільки міст коштує? Роман Сміяненко, начальник Служби відновлення та розвитку інфраструктури в Чернігівській області, повідомив, що кінцева дата реалізації проєкту (закінчення всіх робіт) — 31 січня 2024 року. Вартість будівництва нового мосту станом на 18 вересня складає чотири мільярди 672 мільйони 526 тисяч 892 гривні 11 копійок.
Ці чотири мільярди шістсот тисяч з копійками — державні кошти, виділені постановою Кабміну. Це найбільша сума, надана для відновлення мостів і доріг на Чернігівщині за півтора року, з часу закінчення тут бойових дій.

Олена ГОБАНОВА. Фото Ольги МАКУХИ

Джерело: Весть


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: