Завантаження ...
banner
banner

На Ніжинщині вдруге за кілька місяців зафіксовано спалах африканської чуми свиней

На Ніжинщині вдруге за кілька місяців зафіксовано спалах африканської чуми свиней фото
У липні в Лосинівській громаді виявили три свині із симптомами африканської чуми.
Вже третього жовтня захворіла хрюшка на території фермерського господарства ТОВ «Нива 2008» у селі Коломійцівка Макіївської громади.
— Усе поголів’я — це 435 свиней — довелося знищити працівникам Держпродспоживслужби. Учора вивезли і спалили останніх, — каже 6 жовтня Сергій КИРИЧЕНКО, заступник директора ТОВ «Нива 2008». — Зараз на карантині. Робимо дезінфекцію всіх приміщень. Щонайменше три місяці тепер не можна заводити свиней.
— Збитки вже підрахували?
— Зафіксували, але не рахували. Свині різного віку, багато було свиноматок. Збитки на мільйони гривень. Порахуємо і передамо до відповідної комісії. Є постанова, сподіваємося отримати компенсацію.
— Чума виявлена тільки у фермерському господарстві. У громаді все спокійно, — каже Вікторія ОСАДЧА, секретар Макіївської сільської ради. — Оголошено 40-денний карантин. Працюють необхідні служби.
— Чи заборонили продаж м’яса та сала в громаді?
— У трикілометровій зоні і від точки спалаху поставили дезінфекційні бар’єри. Продаж м’яса і сала на стихійних ринках заборонили. У магазинах за якість продукції відповідають власники, там продають. Встановили десятикілометрову наглядову зону. Там також заборонено продаж. Старости повинні перевіряти. Якщо такі випадки будуть, викликати поліцію.

Ольга САМСОНЕНКО
Фото ілюстроване
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: