Завантаження ...
banner
banner

Чернігівський школяр встановив національний рекорд (Відео)

Чернігівський школяр встановив національний рекорд (Відео) фото

13-річний Ярослав Івашко з Чернігова встановив рекорд України з ментальної арифметики. Вивчати ментальну арифметику хлопець почав ще з другого класу.

«Я спочатку пройшов два курси «Додавання, віднімання», «Множення і ділення». А далі був третій курс «Академік» – це був курс, грубо кажучи, для професіоналів такого плану. І після цього я почав брати участь в олімпіадах», — Ярослав Івашко, рекордсмен із ментальної арифметики.

У чому ж полягає особливість ментальної арифметики, нам розповіла тренерка юного рекордсмена – Тетяна Ларіна.

«Ментальна арифметика – це унікальна авторська методика, спрямована на розвиток обох півкуль головного мозку. Це стимулює взагалі інтелектуальний розвиток людини і дає поштовх до розвитку та успіху в усіх сферах життя. Учень приходить і спочатку вивчає рахунок на рахівничці, яка називається абакус. А потім переносить рахунок і вже рахує в уяві», — Тетяна Ларіна, тренерка з ментальної арифметики.


 

Ярослав посідав перші місця в місцевих, всеукраїнських і міжнародних олімпіадах, в онлайн-змаганнях. І наполегливо готувався до встановлення рекорду України.

«Уся наша сім’я хотіла поставити рекорд ще до повномасштабного вторгнення. Але війна внесла свої корективи і нам довелося цей задум трохи відкласти до цього року. Я готувався напружено дійсно», — Ярослав Івашко, рекордсмен із ментальної арифметики.

За 50 секунд Ярослав виконав усний рахунок 100 математичних дій із тризначними числами та переходом на чотиризначні.

«На рекорді Ярослав показав унікальні можливості свого мозку. І унікальні можливості взагалі людини. Він рахував тризначні числа з переходом на чотиризначні. Це був рівень «Анзан» – найвищий рівень складності. І програма подавала число з подачею 0,5 секунди – це дуже-дуже швидко. До рекорду ми готувалися кілька місяців. Мали мету. І, відповідно, в чому успіх – успіх у систематичній роботі над собою. Тобто коли ти систематично працюєш над собою, в принципі результат буде обов’язково», — Тетяна Ларіна, тренерка з ментальної арифметики.

Одночасно під час підрахунку хлопець декламував гімн України сімома мовами: українською, польською, англійською, німецькою, французькою, іспанською та італійською.

«Я знаю англійську дуже добре. В2. Я знаю німецьку – В1. Я активно вивчаю іспанську не лише на онлайн-сервісах, а й у школі. Я потроху вивчаю французьку й італійську», — Ярослав Івашко, рекордсмен із ментальної арифметики.

Ярослав поділився з нами секретом свого успіху.

«Коли ти дуже багато пропрацював, зрозумів, що ти цей шлях пройшов, залишилось лише ось трошечки і вже все. Тобто коли ти підготовлений, то вже не настільки страшно, ніж коли тебе просто привели і поставили перед фактом, що ти мусиш це прорахувати. Це, безумовно, значно складніше. А коли я підготувався, то це значно легше було», — Ярослав Івашко, рекордсмен із ментальної арифметики.

Наразі Ярослав вирішив трішки відпочити від олімпіад і змагань. У майбутньому планує вступити до університету та стати політиком.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: