Завантаження ...
banner
banner

Цікавинки про мікрорайони Ніжина: Круча і Остер

Цікавинки про мікрорайони Ніжина: Круча і Остер  фото
Віддалений район Ніжина, що колись у давнину був його сільським передмістям. Своїй назві він завдячує прикметам місцевості, а його історія тісно пов’язана з Остром.

Саме річка сприяла його становленню та визначила розташування вздовж правого берега. І як не дивно, навіть дотепер розвиток району залежить від стану ріки, - пише MYNIZHYN.com.

Мало який з районів, так тісно пов’язаний з Остром, як Круча. Історія цієї частини міста, яка розташована на правому березі річки, починається з розширення Ніжина у XVIII столітті. На той час основні військові загрози відступили. З року в рік значення міських укріплень зменшувалось. Поступово нові будинки виникають за межами старих валів та рівчаків. Перенаселення й скупченість підштовхнули до розширення міста по інший бік Остра. Вже існуюче Нове місто розтягається до сільських передмість – Магерок та Кручі. Тодішня околиця – Круча стала найзахіднішою частиною Нового міста.

Фото 1. Перехрестя вулиць Мирної та Воздвиженської – звідси починається Круча.

Назва району Круча, ймовірніше, пов’язана з особливостями ландшафту. В давнину тут був крутий яр, утворений розливами Остра та стоком опадів до річки. Паводки та ерозія ґрунтів сформували пересічений рельєф місцевості – з крутими підйомами та спусками. Основне підвищення над річковою долиною, що виділялось  з лівого берега, сприймалось як суцільний пагорб. Звідси й назва – Круча. Принаймні, саме таке походження назви дають місцеві перекази.
Однією з причин заселення цієї місцевості, окресленої руслом Остра, міг бути доступ до води. Як вказував Опанас Шафонський у своєму «Описі Чернігівського намісництва», тогочасний Ніжин мав проблеми з водопостачанням. Вода у криницях була засолена та погано підходила для приготування їжі. Одна з небагатьох криниць з якісною водою була на території Ветхоріздвяного Георгіївського монастиря. Звідти її привозили до міста, але цього було замало. Тому основним джерелом питної води для містян і мешканців передмість лишався Остер. Безпосередньо між Старим і Новим містом на лівому березі розмістилось сім водяних млинів. Через це нові господарства намагались розселитись далі вздовж річки, щоб мати доступ до води. Бажано, без здійнятого намулу.

Фото 2. Сучасний Остер від району «двох мостів».

Наприкінці XVIII – XIX століттях Круча, як і інші передмістя Ніжина, розвиваються під впливом міської торгівлі. Виникає спеціалізація: вирощування садовини і городини для продажу на місцевих ярмарках та торгах. Саме сільські передмістя забезпечували ніжинських містян, зайнятих ремеслом та торгівлею, різноманітними харчами. Довкола міста були розкинуті поля, які належали мешканцям передмість. Завдяки цьому Ніжин ніколи не мав проблем із продовольством.
З часом розвиток міста призвів до поглинання сільських передмість на правому березі – Магерок та Кручі. Життя та побут мешканців набуло більше елементів міського стилю. Цьому сприяло зведення мостів через Остер, які сполучили лівобережне Старе місто з правобережними передмістями. Найстарішим з них став Базарний міст (по сучасній вулиці Станіслава Прощенка). Він виник на місці давньої переправи, а пізніше наплавного мосту. Найближчим до Кручі була переправа, а пізніше міст у Магерок. Він був споруджений на місці старої міської греблі. Поступово водяні млини зникають, а господарства охоплюють обидва береги Остра до самої заплави. 

Фото 3. Старий Остер був ширшим та повноводним

На жаль, занадто тривале використання водяних млинів протягом трьох століть, з XVII до ХІХ століття, призвело до замулення Остра. Його течія ставала повільнішою, через що річка заболочується. Наслідки цього помітні й досі, зокрема, в районі Кручі. Русло занадто вузьке, захаращене очеретом та іншою рослинністю. Це ще більше сповільнює слабку течію, сприяє розмноженню водоростей та цвітінню води. Дивлячись на сучасний Остер в районі Кручі важко повірити, що колись його води рухали колеса водяних млинів!
Стан річки, за словами місцевих мешканців, одна з багатьох комунальних проблем цієї частини міста. Влітку Остер пересихає, що разом з цвітінням води, загрожує його перетворенню на болото. На додачу до цього додається ще й неприємний запах від води.

Фото 4. Щорічне цвітіння та заболочення Остра проблема для Кручі.

Ще однією проблемою для району є дренаж та відведення води після опадів до річки. Неоднорідний рельєф Кручі сприяє накопиченню води в низинах та ярах. Особливо, після великих дощів або танення снігу. Великі калюжі роблять вулиці непрохідними та ускладнюють рух транспорту. Правильна організація дренажної системи в районі могла б допомогти як водовідведенню з вулиць, так і пригальмувати заболочення річки.
Сучасна Круча вже не передмістя, а повноцінна частина міста, яка заслуговує на розвиток.

Фото 5. Ще одна проблема вулиць Кручі – стан доріг.


Фото 6. Перехрестя вулиць Мирної та Гайдамацької.

Фото автора та з архіву
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: