Завантаження ...
banner
banner

Загроза маловоддя зростає! Раціонально використовуйте водні ресурси нашого краю

За результатами засідання міжвідомчого оперативного штабу Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій гідрологічна ситуація на більшості водних об’єктів України набула ознак маловоддя (тривала гідрологічна посуха).

висохла річка


За результатами засідання міжвідомчого оперативного штабу Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій гідрологічна ситуація на більшості водних об’єктів України набула ознак маловоддя (тривала гідрологічна посуха). 

Через відсутність достатньої кількості опадів, на початок жовтня рівень води на річках Чернігівщини досягнув мінімальних відміток в порівняні з аналогічним періодом за весь період спостережень, рівні ґрунтових вод понизились до мінімально-критичних значень. Це призвело до ускладнення водогосподарської обстановки на водних об’єктах, погіршилася ситуація з забезпеченням водою населення  - в окремих населених пунктах рівень води в свердловинах і колодязях критично зменшився. Відсутність протягом жовтня - листопада інтенсивних опадів може призвести до подальшого загострення гідрологічної обстановки.
 
За прогнозом Укргідрометцентру щодо гідрометеорологічної ситуації на найближчий період очікується подальше зменшення водності річок, місцями до досягнення критеріїв маловоддя, а на окремих ділянках малих річок до відсутності стоку. 
 
Враховуючи важливість водних ресурсів для економіки і населення, маловоддя ускладнює діяльність водогосподарського, енергетичного комплексу, об’єктів комунального, рибного господарств, використання поверхневих вод для виробничих і соціальних потреб. 
 
В зв’язку з цим, Ніжинське міжрайонне управління водного господарства звертається з проханням  економно та раціонально використовувати водні ресурси нашого краю та дотримуватись всіх норм водокористування - не допускати втрат води, максимально обмежити використання водних ресурсів не за призначенням, не скидати неочищені стічні води. 
 
У випадку подальшого зменшення водності річок та досягнення критеріїв маловоддя, відповідно до ст.45 Водного кодексу України, з метою забезпечення охорони здоров’я людей та в інших державних інтересах права водокористувачів можуть бути обмежені або змінені умови водокористування. 
 
Права водокористувачів, які здійснюють спеціальне водокористування, можуть бути обмежені органом, який видав дозвіл на спеціальне водокористування чи надав водний об’єкт у користування.
 
Ніжинське міжрайонне управління 
водного господарства
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: