Завантаження ...
banner
banner

На Чернігівщині збільшилася територія природно-заповідного фонду

На Чернігівщині збільшилася територія природно-заповідного фонду фото

Минулого місяця два об’єкти природно-заповідного фонду (далі – ПЗФ) Чернігівської області змінили свої межі, в результаті чого заповідна мережа області збільшилась на 24,6 гектари.

Попередньо відповідне клопотання від філії «Городнянське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» про зміну меж об’єктів ПЗФ місцевого значення – заповідних урочищ «Нова зимниця» та «Присторонська дача» були розглянуті Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА.

Які ж причини стала для підготовки такого рішення?

Так, при проведенні базового лісовпорядкування на території лісгоспу у 2021 році було виявлено невідповідність площі вказаних об’єктів. Розбіжності викликані тим, що при заповіданні об’єктів площі визначалися переважно в ручному обчисленні, що на відміну від сучасної GPS-зйомки призвело до значних помилок.

Заповідне урочище «Нова зимниця» створено з метою збереження у природному стані високопродуктивних лісових насаджень віком 50-100 років (сосна звичайна, липа серцелиста, ясен звичайний, дуб), а також місця масового поселення диких птахів та звірів (лось, козуля, тетерів, бобер).

Заповідне урочище «Присторонська дача» створено для збереження високопродуктивних сосново-дубових насаджень віком до 90 років.

Варто зауважити, що для ефективного збереження та охорони заповідних урочищ місцевого значення приведення у відповідність площі даних об’єктів є вкрай необхідним.

Нагадаємо, що наразі майже 8 % площі області (понад 260 тисяч га) охоплено заповідними територіями (680 об’єктів).

Природа України дивовижна і різноманітна. Вона закохує, надихає, дивує та вражає. Делікатні екосистеми беззахисні перед діями людини – інколи несвідомими, а подекуди відверто злочинними. У цілому, заповідаючи територію, ми хочемо зберегти унікальні природні цінності для майбутніх поколінь.

Департамент екології та природних ресурсів
Чернігівської облдержадміністрації


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: