Завантаження ...
banner
banner

На Чернігівщині «спіймали» рись на фотопастку (Фото)

У парку «Міжрічинський» фотопасткою зафіксовано рись. Євразійська рись є найбільшою зі всіх рисей, довжина тіла від 76 до 110 см і 70 см у загривку, а самок на декілька (3–6) см коротша. Жодний інший представник родини котячих не пристосований до снігу так добре, як рись.

Сьогодні в Україні близько 500 особин. З 1994 року, коли рись включили до Червоної книги України та заборонили полювання, чисельність популяції тварини суттєво не збільшується, а про її життя досі відомо небагато.

Тварина є видом, від якого залежить здоров’я екосистем та життєвий цикл інших видів. Наприклад, для життя рисі необхідна велика територія, де її ніщо не турбуватиме – від 120 до 1800 квадратних кілометрів для самців, 80-500 для самок. Відтак, охороняючи рись та її оселище шанс на виживання отримують інші види тварин та рослин (в тому числі червонокнижні), що живуть поруч з нею.

Кожен хижак в екосистемі має свою нішу. У рисі – це регулювання чисельності гризунів, а також лисиць – переносників хвороб і паразитів. Ліси завдячують здоров’ям плямистій хижачці.
 

Джерело: Комунальний Заклад Рлп Міжрічинський


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: