Завантаження ...
banner
banner

Про емоції за кадром та українське телебачення: розмова з ведучою ранкових програм, ніжинкою — Ангеліною Таран

Про емоції за кадром та українське телебачення: розмова з ведучою ранкових програм, ніжинкою — Ангеліною Таран фото

16 листопада – День працівників радіо, телебачення і зв'язку

Уранці зазвичай ми вмикаємо телевізор, п’ємо каву і слухаємо новини. Та чи замислювались ви про цей ранок у тих людей, котрі працюють у прямому етері спеціально для нас, глядачів?

Сьогодні журналісти MYNIZHYN мали розмову з телеведучою ранкової програми на телеканалі «ПравдаТУТ», ніжинкою – Ангеліною Таран.

На сьогодні вона офіційна кореспондентка Конгресу українців Канади, Калгарі, де висвітлює події в Україні та інформує про програми для українців, новини від Конгресу.

Про шлях до омріяного телебачення, ранкові підйоми, емоційні аспекти професії та українське телебачення – читайте у матеріалі.

— Вітаю, Ангеліно, розкажіть, будь ласка, про Ваші перші кроки на телебаченні? Як Ви до цього дійшли і чому обрали, на перший погляд, таку відверто складну професію?

Я вирішила бути телеведучою, коли вперше взяла участь у проєкті «Танцюють всі!». Я була на великій сцені і зрозуміла, що хочеться не тільки танцювати, а ще мені є що сказати. У 11 класі постало питання «ким я хочу бути» і «куди вступати до університету», і я для себе вирішала, що хочу бути телеведучою.

Мене з дитинства приваблювала камера. Говорила дуже багато, мене не можна було зупинити. Завжди було цікаво спілкуватися з новими людьми і я зрозуміла, що у цій професії зможу поєднати усе, що мені подобається. Особлива зацікавленість до життя, постійні челенджі перед собою, спорт, танці, вокал, ранковий підйом, досить багато ранкових шоу, наприклад «Сніданок з 1+1» –  моя любов. Це наштовхнуло на думку, що я хочу бути ведучою, але до кінця не розуміла якого формату. Тільки під час навчання я зрозуміла, що я – людина інформаційно-розважального формату, ранкового шоу, де ти заряджаєш людей позитивом, де ти можеш говорити про складні речі простими словами і знаходити в усьому щось таке підбадьорююче, що дає змогу іншим людям бачити сенс у кожному дні.


— На Ваш погляд, яке місце для кожного з нас нині займає телебачення? На скільки важлива інформаційна складова в контексті такого перенасиченого, а місцями й гіперактивного, життя?

Я можу сказати, що через велику кількість різних видів комунікацій зі світом, з суспільством (телебачення, YouTube, радіо, подкасти тощо), ми відчуваємо ніби зайве навантаження, інакше кажучи просто морально «грузить». Навіть, коли переглядаю різний контент, наприклад, розважальний, я розумію, що не вистачає якогось пізнавального, такого щирого, чесного і світлого у контексті сьогоднішніх обставин, у контексті війни, яку розпочала росія. Нині дуже складно знаходити такі матеріали і сили на це, але, як на мене, ми всі залежні від цієї інформаційної павутини, і ми часто у ній заплутуємось, тому що зараз кожен другий – експерт. Це дуже складно перевіряти.

Тому, на мою думку, телебачення відіграє важливу роль, особливо з приходом війни. Воно оживилося, хоча у нього були складні етапи з фінансування, не було реклами, але у нашому житті це дуже важливо. Водночас його забагато, і потрібно себе від того сепарувати, бо дійсно «киплять» мізки, і ти просто потопаєш в інформації: ти не розумієш де і що шукати, журналісти плутають, де правда, бо одне видання показало щось, інші підхопили, а потім виявилось, що це фейк. Мені здається інформаційний простір просто перевантажений.



— Особисто я відчуваю ось цей, притаманний для багатьох, страх перед камерою. Той, хто хоч раз намагався записати себе на камеру – розуміє, про що я. Ми не можемо порівняти звичайне відео для себе з програмою, яку показують на телебаченні. Як ви подолали цей страх?

Як тільки бачу камеру, я вмикаюсь, але, якщо подивитися на мої перші відео в університеті, я думала, що у мене не буде з цим проблем, бо перше, з чого я розпочинала, блоги на YouTube. Тоді ще це робила російською і записувала все «по фану» (заради розваги). Діставала телефон і розповідала про своє життя. Щойно я почала ставитися до цього професійно і переходила на українську, я дійсно ставала дуже скутою.

Тільки практика і практика. Треба навчитися відпускати себе. Зараз я спілкуюся з камерою і потенційно бачу свого глядача, зазираю у зіницю об’єктива і  просто розчиняюсь. Я забуваю про те, що це камера, і починаю говорити з людиною. Не можу сказати, як побороти це… Треба просто це любити і відточувати, присвячувати цьому час, подібно зі спортом, наприклад: гарне тіло – запорука тяжкої праці.

Пам’ятаю свій перший етер, це було дуже страшно, але для мене це було подібно грі, бо я люблю гратися з камерою. Спрацьовує уява: «як же глядач реагував на це…», і саме це допомагає. Я сама собі даю реакцію глядача. Це як грати у футбол одному: сама пасую, сама приймаю, сама б’ю і сама відбиваю. За рахунок цього відбувається живий момент спілкування з камерою.

— Не можу не відзначити Вашу дикцію та високий рівень української. Для ведучої це чи не найголовніші атрибути, якими треба володіти. Поділитесь секретом Вашого успіху?

Усе своє життя я була російськомовною, спілкувалася ніжинським суржиком з притаманними ніжинцям словечками, на зразок «гурки» (посміхається – авт.). Це був просто челендж, який я поставила перед собою, бо коли я вирішала вступати на диктора ведучу програм телебачення, мені сказав викладач, що тільки українською мовою. Коли я переходила у своєму оточенні, у школі, на українську, мені було не комфортно, мені було тяжко, і часто люди казали «спілкуйся нормальною мовою». Тоді це не було таким популярним, але я поставила собі ціль, що я хочу, а значить маю це зробити. Для того, щоб українська була природною і легкою, потрібно було її вживати загально у повсякденному житті. Чомусь для мене українська – це більш ерудована, культурна мова, я це відчула в університеті під час навчання.


В університеті мені пощастило з викладачем, який терпів мої обривання закінчень, дефекти у мовленні. Я це відпрацьовувала на кухні з олівцем, у гуртожитку, я робила відтискання і при цьому проговорювала чистомовки, щоб напрацювати дихання. Зараз я, звісно, менше цим займаюся, але поступово до цього повертаюся, бо вже з’являється стабільність і час на це, але мені завжди хотілося ставати кращою версією себе і зараз, коли люди говорять, що  неможливо перейти на українську, я розумію, що мені вже складно говорити російською, бо я вже підбираю слова і не думаю російською.

Секрет простий: коли ти бачиш ціль, коли ти розумієш, що ця ціль твоя і навіщо вона тобі – у тебе немає перепон, як би це не було банально. Ти прокидатимешся зранку перед парами і будеш робити чистомовки, зарядку, записуватимеш сторіси українською, проситимеш людей підловити тебе на помилках.

Я ніколи не боялася кидати собі виклики і кидала їх на суспільство. Йому було цікаво споглядати «вийде у неї чи не вийде», бо я по життю «Таран» (посміхається – авт.), і я доводжу, що все по життю можливе і немає нічого неможливого.
Класним тренером для мене став Instagram, бо я записувала сторіси і  намагалася у 15 секунд втиснути якусь інформацію. Часто робила інтерактиви зі своєю аудиторією, коли вони знаходили у мене помилки, і я мала щось сказати про них (прорекламувати). Таким чином, я себе сама тренувала, і дійсно Instagram – це дуже класна платформа, якщо правильно її використовувати.

— Ще одне актуальне на сьогодні питання. Усі ми помічаємо, як інтернет просто з шаленою швидкістю витісняє і радіо, і газети, часом і телебачення. Через певний проміжок часу телебачення як явище може зникнути чи цього не станеться, як гадаєте?

Це питання постійно обговорюється. Скажу, що скільки років ми чуємо ці розмови, проте на сьогоднішній день ми бачимо – телебачення себе не виживає. Лише у певній мірі, певній форматності, бо це більш затратно. Люди переходять на YouTube, але мені здається, що ще років, мабуть, 7-10 телебачення себе не виживе, тим більше з війною, з початком глобальної війни у нашій країні ми усі повернулися до телебачення, ми усі дивилися новини. Це можна порівняти з картиною, яка у вас висить на стіні. Це не модно, але висять таки. Вони бувають різними, але тим не менше.
Телебачення зараз переходить у формат YouTube та подкастів. Та й всі люди хочуть потрапити на телебачення, це якась певна магія, певний інший світ, у якому всім хочеться побувати. Якщо відомого ютубера запрошують на якесь шоу на телебачення, то він з радістю погодиться. Це інше сприйняття, бо телебачення – це стара школа, музей, наприклад, і тобі класно до нього завітати. Років п’ять-сім точно телебачення буде актуальним. У контексті сьогоднішніх реалій воно набуває нового дихання.

— З моральної точки зору, на скільки важко готуватися до етерів? Чи бували через це проблеми зі здоров’ям?

Я вам скажу, що дев’ять місяців пропрацювала на ранковому шоу телеканалі «ПравдаТУТ», і, мабуть, коли почалася осінь, коли немає у тебе заміни, і кожні понеділок-п’ятниця включно ти в етері по три години, без суфлера, коли ви власноруч готуєте сценарій, шукаєте гостей, коли ви повністю віддаєтесь цьому процесу, то прямий етер - це неймовірний адреналін. Я їх обожнюю і сумую за ними. Запис ти робиш довше, бо прямий етер – це як одне життя у грі, коли у тебе одне серденько, і у тебе просто немає можливості його втратити, ти маєш дійти до фіналу. За три години прямого етеру в нас були чотири гості на інтерв’ю, і за дві години я томилася страшенно, а потім ще годину у кріслі приходила до тями. До того ж прожектори давали навантаження на очі, ранкові підйоми (я їх люблю), але потім все одно ось ця твоя любов переходить в рутину, і ти починаєш сам себе розважати.
Це емоційна робота, це робота з людьми, і вона забирає багато енергії, якщо ти дійсно віддаєшся цій справі. Бувало й таке, що я виходила в етер і поєднувала його з навчанням, то мені редактори радили відіспатися, бо очі були втомлені, але як тільки вмикалася камера, яка б у тебе не була втома, тебе «вмикає». Дуже приємні спогади… Це як кохання, перший погляд, якийсь струм, метелики в животі, це як дихання, це щось таке, що ти готовий проживати кожного дня, кожен етер. Це класно, але потребує колосальної енергії. Треба уміти відновлюватися.  

— Чи траплялись на Вашій практиці курйозні ситуації в етері? Зуб Марічки Падалко, прибиральниці на фоні, розмови, коли ще не відбулась зміна кадру – ситуації були досить комічні, але ведучі поводились максимально професійно.

— У кожному прямому етері є курйозний момент, коли запізнюється гість, а у вас немає суфлера, сценарій у планшеті, ви вже все сказали і не вмикається реклама, вам кажуть поговоріть щось, бо у нас затримка. «Нарешті, мій вихід» спадає на думку і не дарма зранку заходила в Instagram. «Так от, а ви знали, що сьогодні я зайшла в історії свого колеги ведучого, а він жарив сирники, такий гарний чоловік…», і ти починаєш на ходу придумувати. Я обожнюю прямі етери за імпровізацію і завжди її відточую. Є відчуття: коли ти зростаєш, не боїшся курйозних моментів і чекаєш на них, щоб їх подолати – це мій запал.

Був момент, коли ми показували, що займалися спортом і у мого колеги ведучого відмикається мікрофон, і я починаю думати «ура, у нього пропав звук, буду я тільки в кадрі говорити», і він залазить до мене у кадр, ми ділимо один мій мікрофон. Це було дуже кумедно (відео). Це був яскравий момент, який мені запам’ятався. Кожен прямий етер – челендж на витривалість, як ти викрутишся, що зробиш.


Був момент, коли я неправильно назвала гостя за прізвищем, переплутала актора з ведучим, почала викручуватися. Таке буває (посміхається – авт.).

— Для того, щоб ефективно вести свою діяльність, журналісту на телебаченні треба бути компетентним у багатьох сферах. Вашу, наприклад, передачу відвідували гості, і Ви, як головний диригент дійства на екрані, мали зробити так, щоб глядач був прикутий до екрану. Тож, чи можна сказати, що ведуча(ий), особливо ранкових програм, має бути обізнаним не тільки в межах власної компетенції, а й у максимально різносторонніх іпостасях?

Мені найбільше подобається ця професія. Мабуть, якби я була в іншій сфері, я б була десь більш лінивою до пізнання світу, а мені це цікаво. Я розумію, що це можна поєднувати з отакою цікавою подачею інформації, і це цікаво досліджувати. Було дуже багато тем гостей, в яких до моменту інтерв’ю я не розбиралася зовсім. У вечері я читаю про цього гостя, де працює, шукаю спільні теми і за рахунок цього ти готуєшся. Ведучий має бути обізнаним у багатьох сферах, але він не може бути фахівцем у кожному напрямку. Це така цікава можливість, знову ж таки, ставати кращим і розумнішим. Звісно, ти маєш розумітися на тому, про що ти будеш говорити. Пам’ятаю було інтерв’ю зі спортсменами, я так хвилювалась, тому що я все життя у спорті, але цей напрям був для мене складним. Я підготувалася, прочитала про цей спорт, про гостей, запитання продумала. Умовно кажучи, це як виделка, і ти розглядаєш з різних сторін: вона сіра, вона має проміжки, чому вона виделка взагалі, чому такої форми тощо. Ти починаєш розкладати тему і гостя на молекули, це займає дуже багато часу, твоїх зусиль, але це твоя робота. Якщо вирішив бути тут, то маєш це робити, і для мене це було дуже стресово місцями, але на такому стресі ми й жили. Він давав адреналін.



— Для людей, особливо похилого віку, телебачення – авторитетне джерело інформації, але ж ми розуміємо, що нам висвітлюють те, що потрібно комусь, у більшості. Тож, телевізор – зло?

 Я можу сказати, що будь-яка інформація подана неправильно – це зло. Вона може бути і в Інтернеті, і в сусідки через паркан, на телебаченні. Просто проблема в тому, що нас не навчають критичному мисленню ще зі школи. Я пам’ятаю, наприклад, як каже підручник з історії, так і правда. Бувало часто сперечалася з викладачами у школі, і тому обрала цю професію, бо люблю йти прости системи. Відверто, сьогодні я завжди багато думаю перед тим, що говорити і як сказати, бо раніше думала все, що я там десь прочитала почула – це правда. У цій професії, особливо коли ти навчаєшся, тебе вчать критичному мисленню, як перевірити інформацію, як зрозуміти, що це дезінформація. Щоб цього зла не було, треба вчити цьому в школі, у родині, щоб давали можливість висловлювати свою думку, щоб були загальні обговорення. Мені пощастило бути у такому оточенні, і я скажу все одно часто десь можеш піддатися на якусь неправду.  

Раніше ми дивилися телебачення, і воно зазвичай наперед знає більше, краще. Воно повчало певним системам, у яких виросли наші батьки. По суті, наприклад, мій викладач говорив мені: «не повчайте, але показуйте через призму себе і аналізуйте, давайте глядачу зробити свій висновок». Мені здається, що нинішнє телебачення, щоб воно існувало, має не нав’язувати свою думку, а вчити людей міркувати, сумніватися і розуміти, що не все, що показують – правда. У першу чергу, навчати перевіряти інформацію, не лінуватися, бо телебачення це для лінивих. Увімкнув, щось поговорили поки ти готуєш їжу, а ти послухав. Це легко. На YouTube вже треба пошукати, що ти хочеш почути. Тому це такий легкий спосіб отримати інформацію, його треба перевіряти, але я наголошу – це стосується будь-яких інформаційних площин, на мою думку.

— Наостанок, щоб Ви порадили зробити, щоб українське телебачення набуло нового окрасу, і в очах українців не виникав подив при перегляді тієї чи іншої програми?

Якщо порівняти українське телебачення з канадський чи чеським, то вони – прогресивна машина на тлі нашого. Це величезний рівень якості, і мені не вистачає десь цих дитячих спогадів перегляду проектів «Україна має талант», «Танцюють всі!», «Люблю Україну». Тут такого немає, тут все набагато простіше. У нас це було прямо феєрично. Мабуть, просто хочеться, щоб дійсно цією сферою займалися люди, які знаються на ній, і готові їй віддаватися, думають, можливо, у першу чергу про свого глядача, і про те, що несуть відповідальність за те, що роблять подібно лікарю, механіку, пожежнику тощо.  Це приходить з часом.

Єдине чому, що зараз хочу побажати українському телебаченню – витримати цей період жахливих новин і знайти сили на відновлення та підтримку і зарубіжних джерел, і зарубіжних країн.

У свою чергу, тут, у Калгарі (Канада), я маю на меті побудувати українське медіа, яке матиме зв’язок з Україною. Зараз я працюю над цим проєктом, щоб це було якісно, чесно, відверто, душевно. Якщо я й радитиму щось, то тільки після того, як власне сама переконаюсь у цьому, а дослуховуватись чи ні – вибір за вами. Мені хочеться щоб все було більш по-людськи, по-доброму.

Я сподіваюсь зовсім скоро буде більше позитивних новин на українському телебаченні, цього мені дуже хотілося б.

«Я дуже пишаюсь, що я з Ніжина, постійно розповідаю всім про наше місто. Починаю зі стандарту: Ніжин, ніжинські огірки. Що в Чехії, що в Канаді усі про них знають. Коли я приїду до Ніжина, і коли буду повертатися, то обов’язково прихоплю огірочки, щоб показати їм, що це таке насправді. Місто допомогло мені розвиватися у творчому напрямку. Я невимовно щаслива, що Ніжин займає особливе місце у моєму серці», — з теплом наголошує Ангеліна Таран.

Фото та відео: Ангеліна Таран
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: