Завантаження ...
banner
banner

Доїхала до Польщі та отримала звістку, що Артема не стало

Доїхала до Польщі та отримала звістку, що Артема не стало фото

11 вересня біля моргу на Пирогова в Чернігові були десятки дорогих авто. На прощання з 33-річним Артемом Носулею зійшлося більше сотні людей, переважно молодь. Віком від 25 до 40 років. Принесли багато червоних троянд.

Не було лише найрідніших. Батько помер, мати живе в окупованій частині Луганщини і не змогла приїхати.

29-річна Лідія НОСУЛЯ, вдова, попросила перед прощанням залишити її в траурній залі наодинці з коханим.

Артем був радником голови  облдержадміністрації та  голови облради, помічником-консультантом  Олега Семінського, народного депутата, очільником у Міжнародній Антинаркотичній Асоціації, керівником реабілітаційного центру  для людей з різними  залежностями, волонтером.

Народився в Первомайську Луганської області, там закінчив школу і ПТУ, працював. У квітні 2015 року виїхав. Кажуть, у той час вживав наркотики (ред.). Жив на Харківщині, потім доля привела до Чернігова. І тут його кар’єра почала стрімко розвиватися. Закінчив коледж Мелітопольського інституту державного та муніципального управління, згодом Хмельницький інститут соціальних технологій, психологічний факультет, вступив у магістратуру. Його помітили і запросили в команду нардепа, називали представником партії «Слуга Народу».

Торік 27 серпня одружився з чернігівкою Лідією. Усе складалося якнайкраще. А 7 вересня Артем раптово помер.

Тіло знайшла бабуся Лідії, 74-річна Марія МЕКШУН. Дружина днями поїхала відпочити. Теща на заробітках у Польщі. Отож Носуля був удома сам.

— У четвер близько 8.00 пішла годувати Лідину кішку. І не знайшла корму. Вона доручила Артему, щоб купив. Думаю, піду спитаю його. Заходжу, а він на ліжку вже холодний, і кров з рота. Очі закриті, помер уві сні. Увечері я приходила, світло вимкнула, а телевізор працював, він любив засинати під телевізор. Усе позамикала і пішла. Це було на початку дев’ятої вечора, — пригадує Марія Мекшун.

— У нього були проблеми зі здоров’ям?

— Не помічала. Певно, були, та не говорив.

Доки розмовляли, прощатися підходило все більше людей. Кошик з жовтими та блакитними квітами приніс 49-річний Олег Семінський, нардеп, потім прийшов ще один «слуга народу», 37-річний Сергій Гривко, нардеп. Невтішно плакала Людмила СКОРОБАГАТЬКО, помічниця Семінського, названа мати Артема Носулі.

—  Ходять чутки, що Артем помер від передозування. Нібито в паху в нього був слід від уколу, — спитала в названої матері.

— Брехня, — ще дужче розплакалася Людмила Іванівна. — Та він стількох людей від такого врятував. Востаннє ми бачилася в понеділок. Як я могла не помітити, наскільки він був стомлений.

—  Артем помер від гострої серцевої недостатності, так написано в довідці про смерть, — сказала вдова. — Думаю, чутки розганяють хейтери, аби очорнити репутацію Артема, а заодно і народного депутата. Боротьба за владу триває. У всіх успішних людей є заздрісники. Якщо ти нуль, ніхто тебе не буде хейтити. Яким був Артем, свідчить те, як багато людей прийшли його провести.

— Лідіє, хлопець з Луганщини, без впливових протеже. Як йому вдалося стати помічником нардепа?

— Ми знайомі з 2021 року. А помічник він з 2019-го. Артем був дуже пробивний. Міг зайти в будь-які двері. Знайти спільну мову з будь-ким у вирішенні необхідних питань.

Ми хотіли сина. Стільки було планів, мрій. У нас було дуже позитивне життя, наповнене романтичними моментами.

Я з подругами 5 вересня зібралася на відпочинок до Хорватії. Чоловік провів мене на автобус Чернігів – Київ. Встигла приїхати лише в Польщу, як отримала звістку, що його не стало. У серці порожнеча, намагаюся звикати жити без Артема.

* * *

Відспівували Носулю в храмі на Масанах. Служив отець Павло, син покійного настоятеля храму Анатолія Товстогона.

Напівсиротою залишилася семирічна донька Артема Марія.

Носуля одружився в Харкові у 2015 році. У 2017 шлюб розпався. Колишня через суд добилася від нього аліментів — одну четверту  від усіх доходів. Артем також оплачував заняття доньки в різних гуртках. І теж судився з колишньою, аби мати можливість бачитися і спілкуватися з дочкою. На його бік стали і соціальні служби. Адже надав усі необхідні доводи про матеріальний стан, житло, навіть довідку, що на обліку ні в нарколога, ні в психіатра не перебуває. І виграв суд. Майже щомісяця Машуня була в батька в Чернігові.

* * *

— Ознак насильницької смерті не виявлено. Є провадження за статтею 115 Кримінального кодексу (умисне вбивство).  Згідно законодавства, провадження з такою кваліфікацією завжди відкривається в разі виявлення тіла людини для призначення відповідних експертиз і встановлення причини смерті, — повідомила 30-річна Наталія СЛАБЕНЯК, речниця Головного управління Нацполіції в області.


Валентина ОСТЕРСЬКА. Фото автора

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: