Завантаження ...
banner
banner

Скільки заробляють депутати від Чернігівщини: хто найбільше

Скільки заробляють депутати від Чернігівщини: хто найбільше фото

Народні депутати – люди, від яких, без применшення, залежить життя країни, адже саме вони приймають Закони, за якими потім живе кожен з нас. Депутати мають бути фаховими, відповідальними і незалежними. Фінансово в тому числі, щоб без думок про забезпечення своїх родин спокійно і плідно працювати на користь Батьківщини. Але скільки заробляють народні обранці? У цьому матеріалі ми розкриємо таємницю зарплат депутатів, що представляють Чернігівську область у Верховній Раді України, - повідомляє 0462.ua.

Нагадаємо, депутатів від Чернігівщини у раді 8 – це п’ять представників фракції «Слуга народу»: Олег СемінськийМаксим ЗуєвВалерій ЗубПавло ХалімонСергій Гривко, член фракції ВО «Батьківщина» Валерій ДубільБорис Приходько, який у Верховній раді входить у групу «Довіра» та позафракційний Анатолій Гунько.

Журналісти Чернігівської Медіа Групи і сайту 0462.ua зробили запит до апарату Верховної ради та дізналися, скільки депутати заробляли протягом 2022-го року та перших 8 місяців 2023-го.


Трохи про законодавство

Всі Закони України приймаються у Верховній раді

Спочатку нагадаємо про «базу», тобто про чинне законодавство. Депутати Верховної ради здійснюють свої повноваження на постійній основі, й їм заборонено займатися будь-якою, крім депутатської, оплачуваною роботою (винятки складають наукова, викладацька, творча та медична діяльність у вільний від основної роботи час).

Тобто Верховна рада для депутатів, у прямому сенсі слова, робота, за яку вони отримають зарплату. Й навіть йдуть у 45-денну відпустку (у міжсесійний період).


Скільки заробили?

 

Нещодавно ми розповідали про законотворчу діяльність депутатів з Чернігівщини (якщо ще раптом не читали, лінк тут). Одним з найбільших «відмінників» серед представників нашого регіону тоді виявився Валерій Зуб: він найчастіше голосував у залі Верховної ради, відвідав всі засідання свого комітету, став співавтором одразу 117 законопроектів та 624 правок до законів.

Зарплата народних депутатів за 2022-й і перші 8 місяців 2023-го року

Саме Валерій Зуб виявився й найбільш оплачуваним депутатом Верховної ради від Чернігівщини. За минулий рік він заробив 556 тисяч 261 гривень 7 копійок, а після вирахування податків отримав «на руки» 447 тисяч 790 гривень 16 копійок.

За перші 8 місяців нинішнього року Валерій Зуб вже заробив 519 тисяч 726 гривень, й отримав «на руки» 418 тисяч 379 гривень 36 копійок.

Щоправда, тут треба обмовитися, що найбільша зарплата депутата, скоріш за все, пов’язана не тільки (чи не стільки) з законотворчою діяльністю, скільки з різноманітними надбавками. Зокрема, наскільки відомо, Валерій Зуб є кандидатом медичних наук – а цей статус дозволяє отримувати держслужбовцям додаткові гроші до зарплати.

Валерій Дубіль

А ось найменш оплачуваним депутатом у 2022-му році несподівано виявився досвідчений парламентар Валерій Дубіль. Його річний заробіток склав «лише» 268 тисяч 717 гривень 27 копійок. Втім, з цих грошей народний обранець «на руки» отримав й того менше – 82 тисячі 566 гривень 10 копійок! Чому? Бо всі кошти, нараховані йому Верховною радою за січень-лютий 2022-го року та з липня 2022-го по цей час (по-менш, по серпень 2023-го), за заявою депутата, виплачуються не самому Валерію Дубілю, а перераховуються міжнародному благодійному фонду «Європа».

Й тут цікаві кілька речей. По-перше, одним зі співзасновників фонду «Європа» є сам Валерій Дубіль, по-друге, керівником фонду є Людмила Шандренко – теща легендарного біатлоніста, депутата Чернігівської міськради від «Рідного дому», а нині – військовослужбовця Андрія Дериземлі. Ну й, по-третє, якщо відкрити сторінку фонду у «Фейсбуці», то останнім дописом (ще від 28 квітня 2022-го року) буде репост чернігівської сторінки партії «Батьківщина» про допомогу 900 партійцям та іншим людям продуктовими наборами.

Що ж до того як оцінювати те, що свій основний заробіток депутат не отримує сам, а переводить власному ж благодійному фонду – пропонуємо кожному вирішувати самостійно.

Лише нагадаємо, що той же Валерій Дубіль має один з найменших, серед колег з Чернігівщини, відсоток участі у голосуваннях та відвідуванні комітетів, після початку повномасштабного вторгнення.


«Місячні рекорди»

 

Якщо Валерій Дубіль заробив найменше з колег у 2022-му році, то у перші 8 місяців 2023-го пальму найменш оплачуваного депутата в нього перехопив Анатолій Гунько. З січня по серпень 2023-го народний обранець отримав 270 тисяч 112 гривень 2 копійки. Причому депутат поставив своєрідний рекорд. У серпні, на підставі коригуючих табелів, в депутата було вирахувано 4 тисячі 986 гривень 6 копійок, тож на руки Анатолій Гунько за останній літній місяць не отримав нічого…

Анатолій Гунько

Тут варто нагадати, що саме в серпні Анатолія Гунька затримала спеціалізована антикорупційна прокуратура. Лише у листопаді стало відомо, що народного депутата звільнили з-під варти під заставу у 10 мільйонів гривень (через що скидається, що відсутність серпневої зарплати народний обранець міг не помітити).

Максим Зуєв

А ось депутат Максим Зуєв відзначився одразу двома «рекордами». У лютому-2022 депутату нарахували найменшу місячну зарплату серед своїх колег – лише 2 555 гривень 40 копійок (на руки він отримав й того менше – 2057 гривень 10 копійок). А вже у липні того ж 2022-го народному обранцю нарахували найбільшу зарплатню – 88 тисяч 843 гривень 62 копійок «брудними» та 71 тисячу 519 гривень 12 копійок «на руки», після вирахування усіх податків.

Тут варто пояснити, що більш детальної інформації щодо зарплат депутатів в апараті Верховної ради нам не надали, тож чому зарплата Максима Зуєва так «стрибала» – знають бухгалтер Верховної ради та сам народний обранець. Можемо припустити, що це може бути пов’язано з відвідуванням депутатом місця роботи та відпускними (адже липень – то, зазвичай, місяць відпусток).


«Температура по палаті»
 

Порівняння депутатських зарплат у січні 2022-го та 2023-го років

Варто зазначити, що, якщо порівнювати січень 2022-го року й січень 2023-го, то зарплата всіх депутатів за цей період суттєво зросла. Найменше – на 19,5 % «підріс» заробіток Анатолія Гунька. Але при цьому одразу три народні обранці (Олег Семінський, Максим Зуєв та Сергій Гривко) показали зростання місячного заробітку у понад 100%.

Якщо дивитися у динаміці й порівнювати середні зарплати депутатів за 12 місяців 2022-го року й за перші 8 місяців 2023-го, то цифри не настільки шокуючи, але, як правило, приємні для гаманця парламентарів. Хіба що в Анатолія Гунька середня зарплата зросла лише на 11,85% (втім, це пов’язано з відсутністю заробітку у серпні).

Решта ж представників Чернігівської області у Верховній раді показали «приріст» по рівням зарплат від 32,28% (в Сергія Гривка) до 73,81% (у Валерія Дубіля).

У середньому ж, навіть враховуючи невеличкі показники Анатолія Гунька, зарплата депутатів від Чернігівщини у 2023-му, порівняно з 2022-м роком, зросла на 42,48%.

Багато це чи мало? Скажімо так, дуже непогано.

Зростання зарплат депутатів у 2022/23 роках

Відповідно до інформації сайті «work.ua», який порівнював рівень зарплат у II кварталі 2022-го та II кварталі 2023-го років, за цей час середня зарплата у Чернігові не зростала взагалі та складає 12 тисяч гривень.

Також нульове зростання показала середня зарплата по Києву (саме там працюють депутати). Ось тільки середня столична зарплата вища за чернігівську – 18 тисяч на місяць.


А що там у Європах?
 

Зала Верховної ради

Дійсно, зарплата депутата може здатися умовному «пересічному» чернігівцю великою. Однак ми маємо розуміти, що депутат – людина, яка приймає найважливіші рішення для держави, й, де-факто, є топовим працівником країни.

Тож щоб зрозуміти багато чи ні заробляють народні обранці, ми вирішили порівняти їх зарплати з зарплатами у Болгарії (яка є країною Євросоюзу, але при цьому не є провідною економікою світу).

Відповідно до інформації міністерства труда і соцполітики Болгарії, у ІІ кварталі 2023-го року середня зарплата у цій країні складала 1957 болгарських левів. Тобто 39 тисяч гривень (трохи менше від того, що у 2023-му за місяць отримувала більшість депутатів від Чернігівщини).

Щодо депутатів болгарських народних зборів, то остання інформація, яку нам вдалося знайти, датується IV кварталом 2022-го. Тоді у болгарському парламенті тривала криза (у підсумку обраний у жовтні 2022-го парламент був розпущений у лютому 2023-го). Але, як пише видання «lex.bg»«Якби парламент був активним, депутати отримували б 6381 левів базової винагороди». Тобто середня зарплата болгарського депутата складала б понад 127 тисяч гривень (а це вже значно більше, ніж в депутатів українських).


Оренда житла депутатами
 

Зображення агенції «THE Capital»

Відповідно до чинного законодавства, крім зарплати, народні депутати, що живуть далі, ніж у 30 кілометрах від Києва, мають право на отримання грошей на оренду житла або готельного номеру у столиці. Цими преференціями користуються три депутати від Чернігівщини.

Оренда житла народними депутатами від Чернігівщини

Максим Зуєв отримає щомісячно від 18200 до 20000 гривень компенсації за оренду житла. Всього за 2022-й та перші вісім місяців 2023-го року пан Зуєв отримав 393 700 тисяч гривень на оренду житла.

Багато це чи мало? На популярному сайті оренди нам вдалося знайти 4-кімнатну квартиру (90 квадратних метрів) на легендарній столичній Троєщині за 10 тисяч 500 гривень на місяць (тож залишку й на комуналку має вистачити). За 19 тисяч гривень можна орендувати 50-метрову однушку біля метро «Нивки» (причому у вартість оренди тут входить паркомісце).

Крім Максима Зуєва, компенсації за оренду житла від Верховної ради отримують й Валерій Зуб та Сергій Гривко.

Щоправда Сергій Гривко не отримував компенсацій за січень та серпень 2023-го, а Валерій Зуб – за вересень, жовтень та листопад 2022-го.

Всього ж за 2022-й та перші вісім місяців 2023-го років Валерій Зуб отримав 332 тисяч  150 гривень на оренду. Сергій Гривко – 348 тисяч 400 гривень.

Тут варто нагадати, що саме житлове питання призвело до гучного скандалу з колегою Сергія Гривка, Валерія Зуба та Максима Зуєва по фракції «Слуг народу», депутатом від Чернігівщини Павлом Халімоном, який, за даними журналістів, вже під час повномасштабного вторгнення купив у Києві маєток, вартістю понад 10 мільйонів гривень.

Втім, зі зрозумілих причин (через наявність власного будинку), компенсації за оренду житла устолиці Павло Халімон не отримує…


Також рекомендуємо прочитати:
Як працюють чернігівські депутати у Верховній раді – ви маєте право це знати (ДОСЛІДЖЕННЯ)


Сєргєй Карась
Чернігівська Медіа Група


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: