Завантаження ...
banner
banner

На Чернігівщині кількість хворих на туберкульоз зросла втричі: подробиці

На Чернігівщині кількість хворих на туберкульоз зросла втричі: подробиці фото

Більше ніж втричі зросла захворюваність на туберкульоз на Чернігівщині за останній рік. Так, за дев'ять місяців 2023 року в області захворіли на цю недугу 322 людини, з них – дев’ятеро дітей, - повідомляє Суспільне Чернігів.

Про це у передачі "Праймвечір. Акценти" на Українському Радіо "Чернігівська хвиля" розповіла завідувачка "Центру фтизіатрії" Чернігівської обласної лікарні Жанна Карпенко.


Жанна Карпенко. ФОТО: Суспільне Чернігів

За її словами, найбільше хворих цьогоріч виявили в Чернігівському районі – це майже 150 пацієнтів, у Ніжинському районі – близько 70, Прилуцький, Корюківський райони – близько 50 пацієнтів і Новгород-Сіверський – 21 пацієнт.

"І це статистичні дані, реальна картина – інша. Ми бачимо це по стану пацієнтів, по клінічному їхньому стану, в якому стані вони потрапляють до нашого центру. Бачимо по пацієнтах, які виявляються на розтинах. І це все говорить про те, що статистичні дані дещо відрізняються від реальної картини, яка є у нас в області", – каже Жанна Карпенко.

За словами лікарки, туберкульоз нині змінився. Якщо раніше вважалося, що на цю недугу більше страждають соціально дезадаптовані верстви населення, то зараз туберкульоз зустрічається у всіх верств населення.

Про особливості виявлення туберкульозу у дітей у цій же передачі розповіла фтизіопедіатр Ганна Римар. З її слів, у восьми випадках, які були виявлені цьогоріч,– це діти із сімейних вогнищ туберкульозу.


Ганна Римар. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Це закономірна річ: звичайно, якщо хворіють дорослі, то частіше за все інфікуються і діти. Тому одною з основних профілактик туберкульозу у дітей є своєчасне виявлення і контрольоване лікування дорослих хворих", – каже Ганна Римар.

Наразі на Чернігівщині зареєстровані 13 хворих дітей на туберкульоз, це переважно діти від 5 до 14 років. Випадки зафіксовані в усіх районах області.

Якщо раніше для виявлення цього захворювання проводили масовий скринінг дітей на туберкульоз у вигляді туберкулінодіагностики (проба Манту), то зараз, за наказами МОЗ, скринінг, зокрема скринінгове анкетування, проводять лише у дітей із груп ризику.

До таких груп належать:

  • діти ВІЛ-інфіковані;
  • діти з тубконтактів;
  • діти, які живуть з імунодефіцитом (мають злоякісні новоутворення, цукровий діабет чи перебувають на імуносупресивній терапії);
  • діти, які мають хронічні захворювання дихальної системи;
  • діти з дефіцитом маси тіла;
  • соціальні групи ризику (діти з малозабезпечених родин, мігранти, в тому числі й внутрішньо переміщені особи).

"Тобто виділяється група ризику і в цій групі ризику проводиться спочатку скринінгове анкетування. Це коли батьки відповідають на запитання. Якщо в цій групі ризику є симптоми, які можуть говорити про ймовірний туберкульоз, тоді сімейний лікар проводить подальше обстеження: клінічне, мікробіологічне, рентгенологічне – з метою виключити туберкульоз", – пояснює Ганна Римар.

Окрім того, за словами фтизіопедіатра, дітям із перших трьох груп ризику має проводитись тестування на латентну туберкульозну інфекцію.

Це роблять на основі проведення або туберкулінової шкіряної проби (реакція Манту) або Квантиферонового тесту

"Якщо ці тести позитивні, то у дитини ми фіксуємо латентну туберкульозну інфекцію і проводимо подальше обстеження з метою виключення туберкульозу: рентгенологічне обстеження. Якщо ми туберкульоз виключаємо, проводимо профілактичне лікування",– зазначає Ганна Римар.

Діти з латентною туберкульозною інфекцією, так, як і дорослі – це практично здорові люди. Вони не можуть інфікувати інших, але більше схильні до захворювання при несприятливих умовах проживання.

Зазвичай флюорографічне обстеження дітям до 14 років не проводять. У разі підозри – призначають туберкулінодіагностику (проба Манту).

Детальніше про туберкульоз, його симптоми й профілактику Жанна Карпенко розповідала у програмі "Відверто з лікарем" на Українському радіо "Чернігівська хвиля".


Джерело: Суспільне Чернігів


 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: