Завантаження ...
banner
banner

Як функціонує Менський зоопарк взимку: подробиці

Як функціонує Менський зоопарк взимку: подробиці фото

Менський зоопарк зіткнувся з проблемою нестачі кадрів через мобілізацію чоловіків. Головна мета - зберети колекцію тварин, - пише cntime.cn.ua.

Як стало відомо «Часу Чернігівському», щойно у закладі працевлаштують когось з чоловіків призовного віку - одразу місцевий ТЦК вручає йому повістку. Як бути тут - у закладі не знають. Тим паче зараз, коли потрібно тягати тюки з кормом, або піднімати важких тварин.

До лав Збройних сил України вступили завідуючий секцією копитних тварин, водій, 2 робітники по догляду за хижими тваринами, слюсар, охоронці. Один охоронець мав професію зварювальника та додатково займався ремонтними роботами огорож вольєрів для тварин, інший - займався ремонтом котлів, чисткою димоходів. Всі вони додатково займались відвантаженням, переводом тварин з приміщення в інше, погрузкою тварин для передачі в інші зоопарки чи обміну.

Нині бракує зооветеринарних спеціалістів, особливо чоловічої статі, бо не кожній жінці під силу ратиці розчищати чи підрізати копита, та навіть просто зафіксувати таких тварин як бізон, верблюд та навіть ту ж зебру жінка фізично не може.

«Так жінки можуть погодувати тварин, якось прибрати, та навіть тут їм треба виконувати не тільки свою закріплену територію, а й беруть навантаження за інших. А ще робітниць, які приходять на роботу, необхідно навчити, заплатити кошти за навчання та здачу екзаменів, а вони місяць-два попрацюють і звільняються, бо не сила тягати фекалії тачкою в 50кг, та й довірити їм працювати з дикими тваринами по одному ризиковано, необхідний постійний нагляд інших, більш досвідчених працівників», - каже директор Зінаїда Максименко.

В зоопарку є молодняк тварин, який можна було б обміняти на інших тварин, та знову ж проблема - немає кому відвантажити. Нині тут працюють або  хворі чоловіки або робітники пенсійного віку.

Наприклад електриком працює чоловік, якому 72 роки, водію – 71. На даний час залишається ще 3 чоловіки, один з яких водій, допомагає в роботі з тваринами, інший займається за необхідності анестезією тварин, третій виконує термінові будівельні роботи, якщо і вони підуть, то ситуація буде дуже складною.

«В таких надзвичайних умовах, ми вимушені залучати сторонніх осіб і платити їм власні кошти для виконання термінової роботи, яку не можуть виконати наші працівники, а це тягне за собою порушення правил техніки безпеки», - нарікають у відомстві.

Та все ж таки працівники, які залишаються, працюють не покладаючи рук.

«Зоопарк підготувався до зими в повному обсязі, закуплені згідно норм сіно лугове, концентрати, коренеплоди, інші продукти харчування, які зберігаються в закритих складських приміщеннях», - коментує директорка Зінаїда Максименко.

​Всього в середньому на тварину припадає 8,5 кормових одиниць. М’ясо, яйця, риба закуповуються потижнево і теж вистачає на всіх тварин.

Тварини не мерзнуть? 

​У морозні дні ʈ˚ в приміщеннях звичайно не висока, тому приходиться в таких приміщеннях, де знаходяться леви, зебри, страуси, додатково встановлювати електричні обігрівачі. Ці приміщення герметично закриваються. Всіх теплолюбних тварин ще на початку листопада перенесли в теплі приміщення.

​Із пониженням температури часто працівники стикаються з такими труднощами як замерзання водогонів.

​Спільно з ветеринарною службою в зоопарку проводяться ветеринарно-профілактичні заходи, проводяться клінічні дослідження. За ветеринарною допомогою зверталися для 12 тварин, одна тварина загинула (діагноз цироз печінки).

Зараз на обліку стоїть три хижі тварини, вік яких уже становить як фізіологічна старість. Тому в подальшому необхідна буде їм заміна молодняком з інших зоопарків.

Проводилось лікування і птахів, яких приносили волонтери з природи: три лебеді, які були успішно вилікувані, та п’ять чорнодзьобих гагарів, двоє з яких загинули, а двоє відлетіли в природне середовище, а один – залишився в зоопарку.

Всі ремонтні роботи проводяться своїми силами по мірі їх виникнення.


 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: