Завантаження ...
banner
banner

На Чернігівщині зросли ціни на картоплю: у чому причина

На Чернігівщині зросли ціни на картоплю: у чому причина фото

Найдорожча картопля за 10 років. Від дев'яти до 10 гривень за кілограм цього овоча платять селянам скупники на півночі Чернігівщини зараз. Торік такої ж пори в селах картоплю скуповували по 2,5-3 гривні за кіло. В чому причина здорожчання – про це далі у матеріалі, - повідомляє Суспільне Чернігів.

Жителька села Авдіївка Надія Ментій розповідає про сорт картоплі "Королева Анна". Каже, що з нього смачні деруни і зрази, але він вибагливий у вирощуванні. За цей сорт на початку осені скупники платили найбільше: по чотири гривні за кілограм. Інші сорти можна було продати за 3-3,50.

Зараз всю картоплю, не залежно від сорту, у них купують по дев'ять гривень за кіло. Дорожчати картопля почала протягом останнього місяця.

"Оце буквально почалося таке зростання: тиждень – і гривня, тиждень – і гривня. Ось так ішло", – говорить Надія Ментій.


Надія Ментій показує сорт картоплі "Королева Анна". ФОТО: Суспільне Чернігів

За її словами, такої високої ціни на картоплю, не було протягом останніх 10 років. Жінка каже, що цьогоріч картоплі посадили менше, через низьку ціну на неї минулого року.

Про те, що така ж ситуація і в інших селах, розповідає скупник Олександр.


Скупник картоплі Олександр. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Так, як здавали з осені, так і зараз здають: потроху. У людей картоплі дуже мало. Посаджено на 50% менше, ніж торік", – каже Олександр.

Односелець Надії Іван також продає залишки картоплі перевізнику.


Житель Авдіївки Іван. ФОТО: Суспільне Чернігів

"10 соток посадив. Їсти нікому, то оце й продав 15 сіток. Ми на ціну чекали: десятка – не 3,50 же. Добрива треба, а їх немає. Вони то є, але грошей на добрива немає. Віддай тисячі за добрива і задешево віддай картоплю. Що воно – окупається? Хоч би так на так вийшло" , – говорить Іван.

Здорожчання закупівельної ціни на картоплю в департаменті агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації пояснюють "сезонним фактором, збільшенням попиту та загальним скороченням у господарствах запасів картоплі".

На центральному ринку Чернігова ціни на картоплю такі: велика – 15 гривень за кілограм, середня – 12, є і по п'ять.


Продають картоплю на ринку у Чернігові. ФОТО: Суспільне Чернігів

Фермер Федір Іващенко, який вирощує цей овоч, каже, торік картоплю і в листопаді купували по 2,5-3 гривні за кілограм. Ціна зараз, припускає він, зросла через зменшення запасів картоплі на внутрішньому ринку.

"Кажуть, що картоплю цьогоріч із Західної України багато вивезли. Західна Україна – це наші конкуренти. І вони за кордон – у Румунію, Молдавію – багато вивезли. І через це її просто менше стало на ринку", – говорить Федір Іващенко.


Фермер Федір Іващенко. ФОТО: Суспільне Чернігів

За його словами, великі господарства, які мали певний запас грошей, змогли засадити стільки площ, як і в попередні роки.

Дрібні ж фермери навесні через низьку ціну минулого року не змогли купити потрібну кількість добрив, пального та насіннєвої картоплі, тому і саджали її менше.

"А потім, я думаю, через те, що її менш посадили... Картопля – це така затратна культура: багато треба коштів вкласти, багато працювати треба. Низька ціна – це недобре. Ну, селяни не зможуть її виростити: нема за що купити добрива, нема за що солярки купити", – каже Федір Іващенко.


Трактор везе картоплю. ФОТО: Суспільне Чернігів


Джерело: Суспільне Чернігів


 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: